SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Haastattelu: “EMUUROM”-pelin kehittäjä Borb valottaa fantasiakonsoleille kehittämistä

Testailin vastikään fantasiakonsoli TIC-80:llä kehitettyä tutkimus-metroidvania EMUUROMia ja olin todella vaikuttunut sen tunnelmasta. Halusin tietää projektista enemmän, joten pyysin sen kehittäjää, oululaista Borbia, avaamaan hieman sitä, miten projekti on syntynyt. Keskustelimme EMUUROMin inspiraatioista, fantasiakonsoleista ja niiden mukana tulevien rajoitusten hyvistä puolista.

Fantasiakonsoli TIC-80 on siis ohjelmistoalusta, joka pyrkii simuloimaan 8-bittisten pelikonsolien kehitysympäristöä. Se tarjoaa kehittäjille rajoitetun työkalun, joka keskittyy pelin perusmekaniikkoihin. TIC-80 sisältää koodinmuokkausohjelman, grafiikkatyökalut, äänieditorin ja muita ominaisuuksia, jotka mahdollistavat pelien luomisen ja jakamisen yhteisön kesken.

SuomiGameHUB: PICO-8 ja TIC-80 ovat kasvattaneet suosiotaan tässä viimeisen 5 vuoden aikana. Mikä sinulle on fantasiakonsoleissa ylivertaista muihin markkinoilla oleviin työkaluihin verrattuna?

Borb: Fantasiakonsoleissa ylivertaista on niiden alivertaisuus! Kun pelimoottori on sanellut esimerkiksi resoluution, väripaletin ja kartan koon jo valmiiksi, voi pelintekijä keskittyä olennaiseen – pelin tekemiseen. Moottorin rajoitukset paitsi lisäävät luovuutta, myös pitävät pelin koon aisoissa. Tämä ainakin omalla kohdalla kasvattaa pelin valmistumistodennäköisyyksiä huomattavasti. (Vaikka niin, onhan tässä kohta jo viisi vuotta vierähtänyt…)

Pakko mainita myös se, että tulkatun ohjelmointikielen ansiosta ei tarvitse odotella koodin kääntymistä hetkeäkään, mikä tekee pelidesignin prototyyppailusta supernopeaa. Olenkin useasti sanonut, että olen saavuttanut TIC-80:llä pelintekonirvanan!

SGH: Luuletko, että TIC:llä on vielä tarjottavaa, vai onko katse suunnattu jo uusiin työkaluihin seuraavaa peliä ajatellen?

Borb: Nyt kun olen hiki hatussa koonnut TIC-80:n päälle perustukset yhdelle pelille, ei tulisi mieleenikään, että lähtisin vaihtamaan pelimoottoria ainakaan seuraavaan peliin. Ehei, nyt lypsetään tästä koodipohjasta kaikki mitä vain irti saadaan!

Tosin, pidätän oikeuden äkilliseen mielen muuttumiseen, mikäli Lexaloffe ehtii julkaista seuraavan fantasiakonsolinsa, turboahdetun PICO-8:n, eli Picotronin, ennen seuraavan projektin alkamista.

SGH: Testailin EMUUROMia ja olin todella vaikuttunut sen kiinnostavista ympäristöistä ja syvästä loresta. Tiesitkö aina, mistä haluat pelin kertovan, vai onko sen suunta muuttunut paljon kehityksen aikana?

Borb: En todellakaan tiennyt. EMUUROM oli alkujaan jamipeli Mic’s Masks (Fantasy Console Game Jam #3 – löytyy muuten edelleen itch.iosta). Kyseessä oli voimia antavien naamioiden keräilypeli, jossa maailma resetoituu minuutin välein – eli ei vielä lähelläkään nykyistä otustenskannailupeliä! Jamiversio jäi hieman torsoksi, mutta pidin huoneisiin jaotellusta tasoloikkamaailmasta, joten halusin jatkokehittää peliä eteenpäin.

Kun peliin tuli mukaan otuksia, halusin tehdä skannerin niiden tutkimiseksi. Tässä vaiheessa Mic’s Maskin mekaniikat eivät enää juuri palvelleet peli-designia, joten niin voimanaamiot kuin aikarajakin saivat lentää roskiin. Alkuperäisestä jamipelistä onkin EMUUROMissa jäljellä enää lähinnä tasoloikkakoodi ja päähenkilön grafiikat.

Mutta niin, se lore… Taustatarinan puolesta Mic’s Masks sijoittuu yhden isomman (toistaiseksi vielä pöytälaatikossa pölyttyvän) peliprojektini maailmaan. Ennen monivuotiseen megaprojektiin uppoutumista, halusin saada jonkin pienen ja nopean projektin valmiiksi ensin (tässä kohden saa nauraa). Joka tapauksessa, maailmanrakennuksessa yksi tärkeä aspekti on maailman historian kirjoittaminen, joten päätin tehdä megapelille esiosan. Päätös tuntuu jälkikäteen oikealta, sillä monta palaa loksahti kohdilleen Mic’s Masksin muotoutuessa EMUUROMiksi.

Peli löysi lopulta identiteettinsä syntymäsijoiltani: otukset ja paikat saivat savonkieliset nimet, ja pelin maailma alkoi ottaa inspiraatiota niin kotikyläni Korpijärven lähitienoista kuin savolaisesta kansanuskosta.

SGH: Loren kirjoittaminen kaikkeen, mitä voi pelissä skannata, kuulostaa hurjalta työmäärältä. Tuntuuko, että alkaa olla takki tyhjä, vai enemmänkin ettet ole vielä saanut edes kaikkea sanottua?

Borb: Loren generoinnin suhteen nyt tuntuu enemmän jälkimmäiseltä. Uutta tekstiä tulee kirjoitettua jatkuvasti, ja aiemmin hyvin erilliset, haparoivat konseptit ovat alkaneet tarrata toisistaan kiinni ja materialisoitua yhdessä koherentiksi tarinaksi. Hankala puoli on oikeastaan ollut valita, mitä kaikesta siitä generoidusta loresta lopulta jättää sanomatta – onhan se jännempää silleen, että jättää osan pelaajan arvuuteltavaksi!

SGH: En nyt heti saa päähäni kovin monia vastaavia seikkailuja, joissa ei olisi mukana väkivaltaa. Jopa NES:lle ilmestyneet Disneyn pelit nojasivat aika paljon vihollisten kukistamiseen erilaisilla iskuilla. Mikä sinua inspiroi tekemään väkivallattoman pelin?

Borb: Olen jo pitkään pitänyt hieman kummallisena, miten niin monissa peleissä (myös omissa suosikeissa) oletus on, että söpöt otukset saavat päähenkilöltä pataan. Tarpeen vaatiessa jonkin sortin turpasaunoja olisi tosin saattanut EMUUROMissakin olla. En siis ollut kategorisesti väkivaltaa vastaan, kuten Mic’s Masksissa vielä olleista piikkiansoista voinee päätellä. Ennemminkin pelin teemat johtivat siihen, ettei väkivaltaa vaan missään vaiheessa tarvittu. Halusin pelin päähenkilön olevan biologi oudossa ympäristössä ja pelin tavoitteena tuli olla eliöstön kartoittaminen.

Päähenkilö oli siis jo lähtökohtaisesti tutkija, jonka työnkuvaan kuuluu, ettei “vihuja”, eli tutkimuksen kohteita vahingoiteta! Eipä siis tarvittu turpasaunojakaan. Toki, jos olisin tuonut peliin mukaan pelaajalle hostiileja otuksia, olisi lopputulos saattanut olla toinen. Odottakaa vain, seuraavaksi tulee EMUUROM 2: Now With A Shotgun!

SGH: Oli myös hauskaa, että olioita pysyi manipuloimaan skannaamalla! Onko mieleen tullut muita pasifistisia mekaniikkoja, jotka voisivat sopia biologille?

Borb: Jos otettaisiin askel kohti realistisempaa kenttätutkimusta, voisi jonkin sortin leirielämäsimulaatio, ehkä jopa marjojen ja sienten keräily hengen pitimiksi olla paikallaan. Mutta hei, nekin ovat EMUUROMissa otuksia… se pasifismista! Erilaiset maastossaliikkumistavat voisivat olla toinen lähestymistapa. Meinasin jopa lisätäkin peliin kiipeilymekaniikkoja projektin varhaisessa vaiheessa, mutta jätin ne lopulta pois – jääköön spinoffiin (tulossa 2038)!

SGH: Mikä on ollut yllättävää huomata tämän projektin aikana? Mitä neuvoja antaisit nuoremmalle itsellesi, ennen kuin hyppäsit tekemään tätä projektia?

Borb:

  • Pliiiis, kirjoita se lore ylös. Jos panttaat asioita vain päässäsi, alkavat yksityiskohdat pian olla ristiriidassa keskenään. Joudut kumminkin tekemään sen vielä.
  • Lue tämä ja ala käyttää tilakoneita äläkä jotain seitsemäätoista eri boolean-arvoa pelin entiteettien logiikan setvimiseen.
  • Poista se koko ***** musiikkikoodi ja koodaa koko roska alusta. Joudut kumminkin tekemään sen vielä.
  • Luota designiisi! Vain sinä itse tiedät parhaiten, mitä EMUUROM tarvitsee.

Se nimittäin tarvitsee lisää wishlistejä.

SGH: Haluatko lopuksi raottaa jotain EMUUROMin tulevaisuudesta?

Borb: En vitsaillut (ainakaan ihan täysin), kun puhuin jatko-osista ja spinoffeista. Ainakin yhden suoran jatko-osan konsepti on jo muhimassa, ja kenties toisenkin – ainakin pilkkeenä pelidevaajan silmäkulmassa. Ja kuka tietää, ehkä vielä ehdin tällä kierroksella päästä käsiksi siihen alkuperäiseen megaprojektiinikin… (tulossa 2073)!

Lähitulevaisuuden suhteen taas en uskalla luvata edes EMUUROMin julkaisuvuotta (yritin aiemmin ja epäonnistuin surkeasti). Tuli nimittäin äskettäin tehtyä silleen tyhmästi, että päätin kuitenkin lisätä vielä peliin mukaan kauan mieleni sopukoissa odotelleen, typerän ison “ois kiva” -ominaisuuden (mutta tämä menee jo spoileriosastolle – eipä siitä siis sen enempää!) Jo se yksinään työntää pelin julkaisua eteenpäin kuukausia. Odotelkaa siis vain rauhassa!

Julkaisun jälkeen salainen haaveeni on, että joku vielä menee ja tekee överivaikean Kaizo-Emuuromhackin. Piikkejä vain kaikkialle! Pelin editointi kun olisi TIC-80:n simppelin karttaeditorin ansiosta naurettavan helppoa. Noh, aina sitä saa toivoa! Minä menen nyt jatkamaan vuoden pelin 2023, eli Void Strangerin, pelaamista – ehkä peliohjain säilyy ehjänä tällä kertaa.

Hyvää joulua (sitä muinaissuomalaista keskitalven juhlaa, tiedättehän) kaikille lukijoille!

Lataa EMUUROMin demo Steamista:
https://store.steampowered.com/app/1634360/EMUUROM/

Keskustelu

Aloita uusi keskustelu