SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Blenderin mallinnustyökalut

Blender 4.0 on tehokas työkalu 3D-mallinnukseen ja sen avulla voit luoda monimutkaisia malleja ja kohtauksia. Aloittaaksesi, avaa Blender ja huomioi ensimmäisenä avautuva asetusikkuna, josta voit tallentaa asetuksesi. Seuraavaksi esiin tulee splash screen, joka tarjoaa erilaisia tiedostotyyppejä valittavaksi projektisi aloituspisteeksi. Tämän lisäksi löydät hyödyllisiä ohjeita ja oppaita. Voit kuitenkin ohittaa tämän ikkunan ja siirtyä suoraan perusnäkymään, jossa näet kuution, kameran ja valon.

Otetaan esimerkiksi fantasiapelin pylväs aloituskohteeksi. Inspiraation lähteenä voit käyttää Pinterestiä, josta löydät lukemattomia ideoita ja malleja. Haetaan vaikkapa hakusanalla “medieval column” ja valitaan sopiva neliskanttinen pylväs, joka ei ole liian moderni. Kun löydät haluamasi pylvään, tallenna kuva kovalevyllesi.

Kun kuva on tallennettu, voit tuoda sen Blenderiin. Muuta ensin näkymää niin, että näet mallisi sivulta; tämä ortografinen näkymä poistaa perspektiivin vaikutuksen, mikä helpottaa työskentelyä. Voit käyttää numpadia siirtyäksesi eri näkymiin: ‘1’ etunäkymään, ‘3’ oikeaan näkymään ja ‘Ctrl+3’ vasempaan näkymään. Tuo kuva Blenderiin vetämällä se suoraan ohjelmaan, jolloin se ilmestyy näkymään “empty object” -kohteena.

Seuraavaksi voit siirtää kuvaa näytöllä käyttämällä G-näppäintä näppäimistöltä, joka aktivoi siirtotilan. Siirrä kuvaa haluamaasi suuntaan ja lukitse liike haluamallesi akselille (Y, Z, tai X) painamalla hiiren rullaa. Siirrä kuva pois keskeltä 3d-mallia, jotta se ei häiritse työskentelyäsi.

Blenderin Scene Collection -osiossa, jota kutsutaan muissa ohjelmissa myös Outlineriksi, näet kaikki skenaarion objektit. Täältä voit käyttää Filter-valikkoa ja tehdä objektit valittaviksi. Voit poistaa valinnan mahdollisuuden tietyiltä objekteilta, kuten tuodulta kuvan “empty object” -kohteelta, jolloin et vahingossa valitse sitä työskennellessäsi muiden objektien kanssa.

Nyt kun olet valmis aloittamaan mallinnuksen, käytä kuutiota perustana. Tavoitteenasi on muokata kuutiosta pylvään muotoinen, kuten taustalla olevassa kuvassa. Työskentelet tällä hetkellä objektimoodissa, joka mahdollistaa eri objektien valinnan ja muokkauksen skenaariossa. Kun työskennellään suurissa 3D-projekteissa, kuten elokuvissa, joudutaan usein käsittelemään satoja objekteja. Tällöin tehokas objektien hallinta on välttämätön. Blender on kehittänyt ratkaisun, jossa objekteja voidaan käsitellä erillisissä moodissa: Object-moodissa ja Edit-moodissa. Object-moodissa voit valita ja siirtää yksittäisiä objekteja, kun taas Edit-moodissa keskityt yhden objektin, kuten kuution, yksityiskohtiin.

Vasemman yläkulman vetovalikosta voit vaihtaa näiden moodien välillä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää näppäimistöltä Tab-näppäintä moodin vaihtamiseen. Edit-moodissa valitset yksittäisiä pisteitä objektista ja nämä valinnat ovat olennaisia tarkkaan muokkaukseen. Kun haluat tarkastella objektia eri näkökulmasta, kuten etunäkymästä, voit käyttää numeronäppäimistön ykköstä. Tämä lukitsee näkymän tietylle suunnalle. Mallinnuksen aikana voit käyttää hiiren keskimmäistä näppäintä näkymän pyörittämiseen, mikä auttaa sinua tarkastelemaan malliasi eri kulmista ja varmistamaan, että se vastaa referenssikuvaasi.

Kuution valitsemiseksi ja sen kaikkien pisteiden valitsemiseksi voit painaa A-näppäintä, joka valitsee kaiken kohtauksesta. Jos haluat poistaa valinnan kaikista pisteistä, tuplanäpäytä A:ta. Kun objekti on valittu, voit aloittaa skaalaamisen painamalla S-näppäintä. Tämä skaalaa objektia kaikilla akseleilla samassa mittakaavassa. Voit kuitenkin lukita skaalauksen tietylle akselille, kuten X-akselille, käyttämällä keskimmäistä hiiren nappia (tai näppäimiä Y, Z, tai X) ja valitsemalla halutun akselin.

Kun haluat tehdä pieniä, tarkkoja säätöjä, kuten objektin siirtämistä, voit käyttää Shift-näppäintä, jolloin objektia muutetaan vain vähän, riippumatta siitä, kuinka paljon hiirtä liikutat. Tämä toiminto on erityisen hyödyllinen hienovaraisiin muutoksiin.

Jos haluat nähdä objektin läpinäkyvänä, mikä voi olla hyödyllistä sijoittelun ja suhteiden tarkastelussa, voit käyttää Alt+Z -komentoa. Tämä siirtää sinut läpinäkyvään moodiin, jossa näet, miten objekti asettuu suhteessa muihin mallin osiin.

Keskustelu

Aloita uusi keskustelu