SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Epäilyttävän tutun näköinen peli länsinaapurista

Aprillia!

Kun lähdemme tutkimaan pohjoismaisten pelien maailmaa, löydämme itsemme usein kulttuurien ristiaallokossa, joka heijastaa sekä historiallisia että nykyaikaisia arvoja ja käsityksiä. Erityisen mielenkiintoisen esimerkin tarjoaa ruotsalainen peli “Jag dödar ingen”, joka suomennettuna tarkoittaa “En tapa ketään”. Tämä peli, joka on peräisin vuodelta 99, on kerännyt mainetta ja kunniaa naapurimaassamme Ruotsissa, mutta sen teemat ja mekaniikat puhuttelevat pelaajia ympäri maailmaa.

Pelin perusidea on yksinkertainen mutta syvällinen: pelaajan tulee edetä eri tasoilla ilman, että hän “tappaa” yhtäkään vastaantulevaa hahmoa. Tämä lähestymistapa haastaa perinteisen käsityksen videopelien voittostrategioista, joissa usein korostetaan taistelua ja väkivaltaa. “Jag dödar ingen” tarjoaa siten rauhanomaisen vaihtoehdon, joka vaatii pelaajalta luovuutta, neuvottelutaitoja ja empatiaa.

Pelissä kohtaamme ensimmäisenä Svenin, karikatyyrin ruotsalaisesta, joka esittää provokatiivisen väitteen suomalaisista: “Finländare är alla blodtörstiga fyllare” – suomalaiset ovat kaikki verehimoisia juoppoja. Tämä kohtaaminen ei vain testaa pelaajan kykyä pysyä pelin filosofian mukaisena välttämällä väkivaltaa, vaan myös heijastaa tekijöiden halua käsitellä stereotypioita huumorin kautta.

Seuraava kohtaaminen on esimerkki pelin tavasta opettaa ja ohjata pelaajaa kohti ystävällisempiä tekoja. Svenin neuvosta “Köp blommor till din flickvän” – osta kukkia tyttöystävällesi – pelaaja saa tehtäväkseen löytää ja valita kukkia, joka on tehtävä, joka poikkeaa merkittävästi perinteisistä “etsi ja tuhoa” -tehtävistä. Tässä yhteydessä mainittu ruukkupetunia symboloi pehmeämpiä arvoja ja tarjoaa pelaajalle tilaisuuden pohtia tekojensa vaikutuksia virtuaalimaailmassa.

Pelissä on myös “kaupparuutu”, jossa pelaaja voi hankkia erilaisia esineitä, kuten silliä ja maitoa, jotka eivät suoraan liity voiman tai väkivallan käyttöön. Sen sijaan nämä esineet heijastavat arkipäivän elämää ja tarjoavat pelaajalle mahdollisuuden suunnitella strategioitaan pidemmälle.

Pelissä kohtaamamme hahmot, kuten suomalainen Jarno, jatkavat pelin teemojen tutkimista ja tarjoavat pelaajalle peilin, jonka kautta voidaan tarkastella omia ennakkoluuloja ja stereotypioita. Tämän kautta “Jag dödar ingen” ei ainoastaan tarjoa viihdettä vaan myös opettaa ja haastaa pelaajaa ajattelemaan uudella tavalla.

Pelin läpäiseminen ilman yhtään “tappoa” on merkittävä saavutus, joka vaatii pelaajalta paitsi pelitaitoja myös kykyä asettua toisen asemaan ja etsiä rauhanomaisia ratkaisuja.

Tai jotain.

Keskustelu

Aloita uusi keskustelu