Kun projektinhallinnan työkaluissasi alkaa olla satoja erilaisia tehtäviä tai taskeja, tilanne voi nopeasti muuttua sekavaksi. Tehtävien selaaminen ja niiden löytäminen voi muuttua ajaa vieväksi prosessiksi, joka syö aikaa itse työn tekemiseltä. Tässä vaiheessa on tärkeää ottaa käyttöön erilaisia keinoja järjestelmällisyyden lisäämiseksi, jotta ajankäyttö tehostuu.
Linear-projektinhallintaohjelmistossa on useita toimintoja, jotka auttavat hallinnoimaan tehtäviä tehokkaammin. Yksi näistä on labelien tai etikettien käyttö. Ne toimivat kuin tarralappuina, jotka voidaan kiinnittää erilaisiin tehtäviin. Näin voit esimerkiksi merkitä kaikki ohjelmointiin liittyvät taskit oranssilla etiketillä ja graafiseen suunnitteluun liittyvät keltaisella. Etiketit luodaan ohjelman asetuksista ja niitä voidaan muokata myöhemmin tarpeen mukaan
.
Mutta etikettien käyttö yksinään ei välttämättä riitä, jos projekti on suuri ja monimutkainen. Linear tarjoaa mahdollisuuden luoda useita eri tiimejä, jotka toimivat ikään kuin alaprojekteina. Voit esimerkiksi luoda ohjelmointitiimin ja graafiikkatiimin. Tämä mahdollistaa vielä tarkemman taskien jaottelun ja hallinnan, eikä yksi näkymä ole täyteen ahdettu ja hankala lukea. Melkein kaiken voi Linearissa myös tehdä näppäinkomennoilla, jotka löytyvät help-menusta, kun painat näppäimistöltä kysymysmerkkiä.
Voit lisätä uusia tiimejä menemällä projektin asetuksiin ja ”Teams”-sivulle. Kun olet lisännyt yhden tiimin, sivupalkkiin ilmestyy oma ”Teams” -osio, josta voit tulevaisuudessa lisätä enemmän tiimejä valitsemalla ”Add Team”. Nimeä uusi tiimi esimerkiksi ”Grafiikka” ja lisää sille tunnistava ikoni, kuten pensseli. Kun grafiikkatiimi on luotu, voit siirtää grafiikkaan liittyvät tehtävät tämän tiimin alle. Tämä auttaa pitämään asiat järjestyksessä.
Kaikilla tehtävillä on yleensä oma yksilöllinen koodinsa, joka voidaan halutessa piilottaa näkyvistä. Tämä tekee näkymästä kompaktimman ja helpomman hallita. Jos tiimejä alkaa kertyä paljon, voi olla haastavaa seurata, mitä kullakin tiimillä on meneillään. Yksinkertainen ratkaisu on luoda uusi näkymä, jossa näet kaikkien tiimien tietyt tehtävät yhdellä silmäyksellä. Tämä uusi näkymä luodaan valitsemalla ”New View” ja määrittämällä sen jälkeen suodattimet. Valitse, mitkä tiimit haluat mukaan ja minkä tilassa olevat tehtävät (kuten ’Todo’ tai ’Done’) näytetään. Tämä näkymä voidaan tallentaa myöhemmin käytettäväksi, esimerkiksi nimellä ”Viikkonäkymä”. Jos haluat, että tämä näkymä on nopeasti saatavilla, voit lisätä sen suosikkeihin. Näin pääset siihen käsiksi yhdellä klikkauksella.
On muitakin ominaisuuksia, joita voi hyödyntää tehtävien hallinnassa. Voit esimerkiksi lisätä ajastimia tehtäville, jolloin saat hälytyksen, kun tehtävä on tulossa tai sen pitäisi olla valmis. Voit myös laatia tarkempia aikatauluja ja suunnitelmia käyttäen ”roadmap”-toimintoa. Tämä mahdollistaa projektin eri vaiheiden, kuten ”ensimmäinen demo”, aikatauluttamisen ja seuraamisen.
Projektinhallinnan työkalun pääasiallinen tarkoitus on auttaa saamaan työ valmiiksi, ei kuluttaa aikaa itse työkalun hallintaan. Linear on parhaimmillaan kun voit vain tarkistaa mitä tehdä seuraavaksi ja pääset nopeasti jatkamaan töitä. Eli, jos huomaat käyttäväsi liikaa aikaa taskien järjestämiseen, on hyvä miettiä, tuottaako se todella lisäarvoa projektille. Jos ei, mieti onko se mitä teet todella tärkeää ja onko siihen jokin nopeampi tapa.