Hallitsemattomissa projekteissa on usein se ongelma, että on todella vaikea päästä vauhtiin. Sinulla voi esimerkiksi olla päivässä tunti aikaa tehdä jotain peliisi, mutta kun istut alas koneelle, sinulla kestää 30 minuuttia edes selvittää, että mitä olit tekemässä ja mitä kannattaisi tehdä seuraavaksi. Tämä voi olla lannistuttavaa ja lamaannuttavaa. Jopa pienellä panostuksella projektinhallintaan voit moninkertaistaa tehokkuutesi ja kun sinulla on hetki aikaa työskennellä, tiedät heti täsmälleen mitä teet seuraavaksi.
Linear on projektiinhallintatyökalu, joka mahdollistaa Kanban-taulujen ja muiden järjestelymenetelmien käytön. Se tarjoaa monipuoliset ominaisuudet ja erottuu muista työkaluista, kuten Trellosta, joka sekin on monelle tuttu. Linearin käyttö alkaa luonnollisesti siirtymällä sen verkkosivuille ja valitsemalla ”Get Started”. Rekisteröitymisen jälkeen voit aloittaa uuden projektin luomisen. Linear tarjoaa myös työpöytäsovelluksen, joten voit käyttää sitä niin selaimella kuin esimerkiksi Windows-koneellasi.
Kun olet luonut uuden projektin Linearissa, työkalu tarjoaa automaattisesti valmiita tehtäviä tai ”taskeja” (issue), jotka voivat auttaa projektin alussa. Voit kuitenkin poistaa nämä ja aloittaa tyhjästä, jos haluat keskittyä tarkemmin siihen, mitä itse haluat tehdä. Kuvitellaan vaikka, että olet tekemässä Zelda-tyyppistä peliä. Tässä vaiheessa voit alkaa lisätä taskeja, jotka liittyvät pelin suunnitteluun ja toteutukseen.
Voit lisätä tehtäviä joko klikkaamalla plusmerkkistä New issue -nappia listojen yläpuolella tai käyttää pikanäppäintä ”C”, joka avaa uuden tehtävänluonti-ikkunan. Kun olet kirjoittanut tehtävän, kuten ”suunnittele pelin viholliset”, painat CTRL-Enter ja tehtävä lisätään listaan. Halutessasi voit laittaa ”Create more” -valinnan päälle, joka mahdollistaa useamman tehtävän lisäämisen peräkkäin ilman, että ikkuna sulkeutuu.
Kun olet lisännyt tehtäviä, huomaat, että niitä voi olla melkoinen määrä. Linearin ilmainen versio sallii jopa 250 tehtävää per projekti. Jos luot toisen projektin, saat siinä taas käyttöösi 250 uutta tehtävää. Tehtävien määrä pienenee aina, kun saat niitä valmiiksi ja poistat listalta.
Voit siirtyä ”Issues”-lehdelle, jossa näet kaikki tehtävät, tai vaihtoehtoisesti voit käyttää ”Board”-näkymää, joka jakaa tehtävät eri sarakkeisiin kuten ”Backlog” ja ”In Progress”. Backlogissa näet kaikki projektin tehtävät kootusti. Jos haluat, voit näyttää myös tyhjät sarakkeet valitsemalla ”Show Empty Groups” näkymäasetuksista.
Jos olet keskellä jotain muuta tehtävää ja mieleesi juolahtaa jotain, mitä pitäisi lisätä projektiin, voit nopeasti lisätä sen tehtävälistalle. Tämä varmistaa, että sinulla on jatkuvasti muistissa kaikki tehtävä, mitä projektissa ilmenee. Tämä on suuri etu verrattuna esimerkiksi muistilappuihin tai lehtiöön, jossa kirjattuja asioita ei näe samalla tavalla yhdellä silmäyksellä. Linear auttaa pitämään kaiken järjestyksessä ja varmistaa, että voit keskittyä itse työhön ilman, että joudut pinnistelemään muistaaksesi, mitä kaikkea pitää tehdä.
Järjestelmällinen projektinhallinta on avain menestykseen erityisesti silloin, kun kyse on monimutkaisista tehtävistä kuten pelinkehityksessä. Yksi tehokas tapa aloittaa on priorisoida tehtävät tai ”taskit” hierarkkisesti. Tämä auttaa keskittymään olennaiseen ja toimimaan järjestelmällisesti. Esimerkiksi pelin kehittämisen alkuvaiheessa voisi olla erityisen tärkeää keskittyä pelin juoneen, aseiden suunnitteluun sekä vihollisten luomiseen. Nämä voisivat olla ne kriittiset elementit, jotka kannattaa tehdä ensin.
Linearissa voit ’P’-näppäintä painamalla päästään suoraan priorisointivaihtoehtoihin. Vakiona tarjolla on neljä vaihtoehtoa: low, medium, high ja urgent. ”High” eli korkea prioriteetti on sellainen, johon halutaan keskittyä heti seuraavaksi. ”Urgent” taas on kiireellinen tehtävä, joka estää muita tehtäviä etenemästä, ennen kuin se on saatu valmiiksi ja se kannattaa säätää hätätapauksia varten.
Joskus ylöskirjoitetut tehtävät saattavat olla liian suuria kokonaisuuksia, jotka voisivat kestää päiviä. Tällöin on hyvä pilkkoa ne pienempiin osiin, jotta ne voidaan saada valmiiksi järkevässä ajassa. Ideana on, että yksittäinen taski ei saa olla niin suuri, että se vaatii enemmän kuin yhden työpäivän. Optimaalisesti taskin koko olisi maksimissaan kahden tunnin mittainen, jotta se on helposti hallittavissa ja suoritettavissa.
Tehtävien pilkkomiseen on useita vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto on nimetä suuret tehtävät uudelleen ja luoda muita aiheeseen liittyviä taskena. Toinen on lisätä alatehtäviä (sub issue), jotka tarkentavat, mitä yksittäinen isompi tehtävä sisältää. Esimerkiksi ”suunnittele pelin viholliset” voidaan jakaa alatehtäviin kuten ”suunnittele lentävä vihollinen” ja ”suunnittele miekkaileva vihollinen”.
Kun tehtävät on järjestetty ja pilkottu, voidaan siirtyä viikoittaiseen suunnitteluun. Valitaan listasta ne tehtävät, jotka halutaan saada valmiiksi tulevan viikon aikana ja siirretään ne TODO-sarakkeeseen. Näin luodaan lyhyempi ja hallittavampi lista, joka auttaa keskittymään viikon tavoitteisiin. Tämä myös auttaa ylläpitämään työtahtia, koska koko ajan on selvää, mitä pitää seuraavaksi tehdä. Jos ”in progress” -sarakkeessa ei ole yhtään tehtävää, tiedetään heti, että on aika ottaa seuraava tehtävä listalta ja aloittaa työskentely.
Tämä järjestelmällisyys auttaa paitsi projektin edistymisessä, myös motivaation ylläpitämisessä. Kun tehtäviä saadaan valmiiksi ja siirrettyä ”done” -sarakkeeseen, se luo positiivista pöhinää ja auttaa näkemään konkreettisesti, mitä on saavutettu. Näin pelin kehitys etenee jatkuvasti ja järjestelmällisesti ja voimme keskittyä olennaiseen ilman, että tarvitsee jatkuvasti miettiä, mitä pitäisi seuraavaksi tehdä.