SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Maaston tekeminen Unrealissa

Luodaanpa ensin uusi kenttä Unreal Enginessä, poistetaan ’floor’-elementti ja korvataan se ’landscape’ elementillä. Etsitään siis ’landscape’ vasemmalta löytyvistä luokista (Classes) ja asetetaan se maastoon raahaamalla landscape viewporttiin. Nyt edessäsi on esikatselu siitä, kuinka iso maastosta tulee. Tässä vaiheessa maasto saattaa olla suuri, mutta koko on säädettävissä tarpeen mukaan.

Kameran nopeutta voi säätää editori-viewportin oikeasta ylänurkasta. Tämän jälkeen voidaan valita materiaali maastolle. Voimme esimerkiksi käyttää edellisessä osassa luomaamme kivimateriaalia. Myöhemmin voimme tutkia, miten maastossa pystytään hyödyntämään useita eri materiaaleja. Materiaalin valinnan jälkeen voidaan luoda ’landscape’ käyttämällä ’create’ toimintoa.

Toisinaan maaston muokkaamisen yhteydessä voi esiintyä ongelmia, kuten vilkkumista, joka johtuu displacementin käytöstä materiaalissa. Tämä ongelma voidaan ratkaista säätämällä ’negative’ ja ’positive z-bound extension’ asetuksia landscape-objektista editorin oikeassa laidassa olevista asetuksista. Jos vilkkuminen jatkuu, näihin asetuksiin voidaan tehdä lisämuutoksia.

Maaston muokkaamisen yksityiskohtaisemmassa vaiheessa voidaan käyttää ’sculpt’ välilehteä, joka löytyy Landscape-moodista (Shift+2). Tämä mahdollistaa erilaisten geometristen muotojen ja kukkuloiden lisäämisen. Tämä työkalu tarjoaa useita vaihtoehtoja maaston muotoiluun, kuten geometrian lisäämisen, ’smooth’ toiminnon epätasaisuuksien tasoittamiseen ja ’flatten’ toiminnon tasaisempien alueiden luomiseen. ’Strength’ säätimen avulla voidaan hallita, kuinka voimakkaasti maasto reagoi siveltimen vetoihin ja ’Radius’ määrää siveltimen säteen koon.

Kun maastossa on saavutettu haluttu muoto, voidaan siirtyä vieläkin yksityiskohtaisempaan muokkaukseen. Tässä vaiheessa voidaan käyttää erilaisia siveltimiä, kuten lineaarisia, luomaan radikaaleja muutoksia maastoon. Tämä mahdollistaa tarkemman hallinnan maaston muodoista ja tekstuurista. Seuraavaksi tulee päättää, millaista maastoa halutaan luoda – esimerkiksi laaksoja tai vuoria.

Maaston realismia voidaan lisätä käyttämällä ’erosion’- ja ’hydro’-työkaluja. Erosiotyökalu auttaa luomaan luonnollisempia muotoja kukkuloihin ja hydro-työkalu luo vaikutelman pitkäaikaisesta sateesta maastossa. Näiden työkalujen avulla voidaan tehdä pieniä muutoksia, kuten uria ja muita yksityiskohtia, jotka tekevät maastosta visuaalisesti mielenkiintoisemman.

Kuvitellaan esimerkiksi, että haluat luoda kentän, jossa on merimaisema ja jyrkänne. Aloita suunnittelemalla jyrkänne maisemaan. Tätä varten suurenna sivellintä niin, että saat luotua haluamasi korkeuden ja muodon. Voit lisätä maastoon pienempiä yksityiskohtia ja muutoksia antamaan maisemalle luonnollisempaa tuntua. Smooth-työkalulla voit tasoittaa teräviä kulmia ja luoda pehmeämpiä siirtymiä eri alueiden välille. Kun olet tyytyväinen jyrkänteen muotoon, voit käyttää flatten-työkalua saadaksesi tasaisemman pinnan jyrkänteen päälle.

Voit myös luoda reittejä tai polkuja maisemassa. Jos esimerkiksi haluat kulkureitin jyrkänteen yli, sinun tulee piirtää se itse, vaikkapa ’Ramp’-työkalulla. Tämä vaatii hieman tarkkuutta ja suunnittelua, mutta nykyaikaisissa ohjelmissa on monia työkaluja, jotka helpottavat tätä prosessia. On tärkeää muistaa, että maiseman suunnittelussa perusteet ovat tärkeitä: kyky maalata ja muokata maastoa käytettävissä olevilla työkaluilla.

Yksi mielenkiintoinen työkalu maiseman suunnittelussa on ’noise’-työkalu. Se luo maastoon kohinatekstuuria, joka lisää pinnan mielenkiintoisuutta ja monimuotoisuutta. Tämän jälkeen, kun olet tyytyväinen maiseman perusrakenteeseen, voit alkaa lisätä sinne erilaisia objekteja, kuten modeleita. Voit vaihtaa select moodiin ja valita esimerkiksi aloituspaikan pelaajalle. Tämän voi sijoittaa mihin tahansa maisemassa, kuten vaikkapa jyrkänteen päälle.

Jos painat ’end’-painiketta näppäimistöltä, objekti putoaa maata vasten.

Kun pelaajan aloituspaikka on asetettu, voit testata maiseman toimivuutta käynnistämällä pelin ylhäällä olevasta Play-painikkeesta ja katsomalla, miten hahmo liikkuu maisemassa. Tässä vaiheessa saatat huomata, että maiseman tekstuurit ovat liian pieniä tai eivät vastaa suunnitelmiasi. Tällöin voit säätää tekstuurien kokoa ja ulkoasua materiaalien asetuksista. Tekstuurikoordinaattien avulla voit muokata niiden kokoa ja siten muuttaa maiseman ulkonäköä.

Maiseman suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon valaistus, sillä se vaikuttaa merkittävästi siihen, miltä maisema näyttää pelissä. Jos muutat maaston pintaa, saatat huomata landscape-blokkien välillä tummia rajoja, joten valaistus täytyy rakentaa uudestaan, jotta se vastaa maaston uusia muotoja. Tämä tehdään ’build’-toiminnolla, joka voi kestää hetken aikaa, riippuen kuinka laadukasta valaistusta rakennat. Kun valaistus on päivitetty, voit nähdä lopullisen tuloksen ja jatkaa maiseman hiomista.

Edellinen osa: PBR-materiaalit.