SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Miten saadaan huomiota pelille

Markkinointi on keskeinen osa pelin menestystä. Kuvitellaanpa, että olet kehittänyt oman pelin, esimerkiksi hauskan autopelin. Julkaiset sen alustoilla kuten Itch.io:ssa tai Steamissa, mutta huomaat parin viikon jälkeen, että pelilläsi on vain kaksi arvostelua. Tämä herättää kysymyksen: miksi kukaan ei pelaa peliäsi? Ongelmana on, ettei kukaan tiedä pelisi olemassaolosta. Pelisi voi olla erinomainen ja juuri sitä, mitä ihmiset haluavat pelata, mutta jos kukaan ei tiedä siitä, ei kukaan voi pelata sitä.

Kehittäjänä tehtäväsi on varmistaa, että jokainen potentiaalinen kiinnostunut tietää pelistäsi. Tämä voi olla haaste, erityisesti indie-kehittäjille, jotka usein työskentelevät yksin tai pienissä tiimeissä ja joilla ei välttämättä ole julkaisijaa. Pelikehitys ei ole pelkästään koodausta, grafiikan ja musiikin luomista sekä pelin julkaisemista – markkinointi on olennainen osa työtä. Indie-kehittäjänä sinun on käytettävä puolet ajastasi markkinointiin.

Ensimmäinen askel on luoda näkyvyyttä verkossa. Tuota sisältöä säännöllisesti. Jos esimerkiksi julkaiset juttuja päivittäin, vältät vaikutelman vanhentuneesta tai hylätystä projektista. Tavoitteena on luoda kuva aktiivisesti kehitetystä peliprojektista, jota ihmiset haluavat seurata. Aktiivinen vuorovaikutus yleisön kanssa on välttämätöntä, sillä jokainen pelistäsi kiinnostunut henkilö on arvokas.

Ihannetapauksessa löydät yleisön joukosta vaikutusvaltaisia henkilöitä, jotka voivat jakaa tietoa pelistäsi omille verkostoilleen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi YouTube-kanavan pitäjiä, jotka mainitsevat pelisi videoillaan. Tällainen suosittelumarkkinointi voi olla tehokasta, sillä se perustuu luotettavuuteen ja henkilökohtaisiin suhteisiin.

Henkilökohtaisten suhteiden luominen onkin tehokkaampaa kuin pelkästään pelisi spämmääminen eri paikkoihin. Voit esimerkiksi osallistua keskusteluihin Discord-kanavilla ja mainita pelisi, kun se tuntuu luontevalta. Henkilökohtainen yhteys tekee ihmisistä, ei ainoasta pelisi faneja, vaan sinun faneja, ja he ovat valmiimpia levittämään sanaa pelistäsi.

Tietenkin, jos olet yksittäinen kehittäjä, ajanhallinta on haastavaa. Kehittämisen ja markkinoinnin välillä on löydettävä tasapaino. Kuinka tärkeää sinulle on, että kun pelisi on valmis, ihmiset myös pelaavat sitä?

Esimerkiksi Riptalen kehitysprosessissa ryhdyttiin lähettämään sähköposteja kiinnostuneille tahoille. Ennen julkaisua kartutettiin Excel-taulukkoa, johon listattiin kaikki yhteydenotot ulkopuolelle. Tämä kattava lista sisälsi yli 300 youtuberia, jotka saivat viestin pelistä. Tällaisen lähestymistavan hyöty on siinä, että tavoitat laajan joukon potentiaalisia vaikuttajia.

On epätodennäköistä saada peliä esille suurilla YouTube-kanavilla, mutta tämä onnistui kuitenkin esimerkiksi Riptale-pelin kohdalla. Vaikka suuret kanavat, joilla on jopa 50 000 seuraajaa, voivat pyytää maksua sisällöstä, kuten 2000 euroa videosta, se voi olla hyvä investointi. Miljoonat ihmiset näkevät videon, mikä voi olla pelin näkyvyyden kannalta arvokasta. Indie-kehittäjänä et välttämättä kuitenkaan pysty investoimaan suuria summia markkinointiin. Tällöin yhteistyökumppanina toimiva julkaisija voi olla hyödyllinen, sillä heillä voi olla sekä rahallisia resursseja että omat markkinointiverkostonsa.

Kannattaa harkita myös pienempiä kanavia, joilla on muutamia satoja seuraajia. Aktiiviset kanavat, joilla on sitoutunut yleisö, voivat olla erinomaisia pelisi mainostamiseen. Pienet kanavat arvostavat ilmaista peliavainta ja voivat auttaa sinua saamaan näkyvyyttä. Yhteistyö on molemminpuolista: YouTuber saa sisältöä kanavalleen ja sinä näkyvyyttä pelillesi.

Oman kokemuksemme mukaan on hyödyllistä pitää kirjaa siitä, kenelle on lähetetty viestejä, kuka on vastannut ja kuka on tehnyt videon. Lisäksi kannattaa tallentaa yhteystiedot ja videoiden URL-osoitteet. Tietojen kerääminen auttaa seuraamaan markkinointikampanjan etenemistä.

Twitch on toinen alusta, jota voidaan käyttää markkinointiin, mutta se on haastavampi. Twitchin käyttäjät seuraavat usein tiettyjä henkilöitä heidän persoonansa vuoksi, eivätkä he välttämättä tee ostopäätöksiä pelien suhteen. YouTube sen sijaan toimii paremmin arvosteluiden ja pelisuositusten alustana, jossa ihmiset etsivät uusia pelejä.

Lopuksi, lähetä sähköposteja journalisteille ja peliarvostelijoille. Lista pelisivustoista, jotka arvioivat ja kirjoittavat peleistä, on hyödyllinen. Tällaisten sivustojen kautta peli voi saada lisää näkyvyyttä ja arvostusta.

Vaikka monia viestin osia voi kopioda, on välttämätöntä lisätä henkilökohtainen kosketus viesteihin. Esimerkiksi kun lähetät viestin Destructoidille, voit mainita, että pidit jostain heidän tietystä aiemmasta arvostelustaan ja että pelisi on samankaltainen.

Kun pelisi on Steamissa, voit alkaa lähettää ilmaisia avaimia palveluiden, kuten Keymailerin kautta. YouTuberit ja lehdistö voivat rekisteröityä näihin palveluihin ja pyytää peliavaimia. Jos avainta ei käytetä, se säilyy ja on käytettävissä muille.

Markkinointi on aikaavievää, mutta se on sen arvoista. Käytä aikasi tehokkaasti ja vältä panostamasta menetelmiin, jotka eivät toimi.

Keskustelu

Aloita uusi keskustelu