SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Nuotit ja tauot – Musiikin teoriaa

Tässä oppaassa tarkoituksena on saada käsitys siitä, miten musiikin teoria toimii, jotta voit soveltaa tätä tietoa omiin biiseihisi. Musikinteoria tarjoaa työkaluja, joiden avulla voit ymmärtää ja toistaa erilaisia tunnelmia ja elementtejä, jotka olet saattanut kuulla muualla.

Katsotaan näitä juttuja tällaisen softan avulla kuin MuseScore 4 ja se on ilmainen nuotitussovellus. Kun avaat ohjelman ensimmäisen kerran, se saattaa olla englanninkielinen. Ei hätää, voit vaihtaa kielen suomeksi menemällä asetuksiin ja valitsemalla kielen heti ensimmäiseltä sivulta. Sen jälkeen avaa ohjelma uudestaan ja se avautuu suomeksi.

Kun olet valmis aloittamaan, valitse ”Uusi partituuri” ja luo partituuri valitsemalla esimerkiksi ”General Treble Clef”, joka antaa viivaston G-avaimella. Tämän jälkeen sinulla on edessäsi nuottivivasto, jota voit muokata. Voit vaihtaa sivunäkymän jatkuvaksi näkymäksi, joka esittää nuotit yhtenäisellä rivillä. Tämä tekee työskentelystä helpompaa.

Nuottivivasto on jaoteltu tahteihin ja tämä näkyy nuottivivastossa blokkeina. Näissä blokeissa, eli tahdeissa, on tilaa tietylle määrälle nuotteja, mikä perustuu tahtilajiin. Esimerkiksi jos tahtilaji on neljä neljäsosaa (4/4), yhteen tahtiin mahtuu neljä kappaletta neljäsosanuotteja.

Nuotteja on erimittaisia. Työkalupalkista näet erilaiset nuotit, kuten kokonuotin, puolinuotin ja neljäsosanuotin. Kokonuotti kestää neljä neljäsosaa, eli se täyttää yhden tahtiblokin kokonaan 4/4 tahtilajissa. Puolinuotti kestää kaksi neljäsosaa ja neljäsosanuotti yhden. Näiden lisäksi on myös kahdeksasosanuotit, kuudestoistaosanuotit ja niin edelleen. Nuotin kesto siis puolittuu aina lyhyempään siirryttäessä. 1/32- ja 1/64-osanuotteja näkee harvemmin, mutta ne ovat silti hyödyllisiä monimutkaisemmissa kappaleissa.

Nuottien sijoittelu nuottivivastolle määrittää nuotin korkeuden. Mitä ylemmäs sijoitat nuotin, sitä korkeampi ääni siitä tulee ja päinvastoin. Tämä on perusperiaate, joka auttaa sinua ymmärtämään, miten voit itse kirjoittaa musiikkia. Työskentely MuseScore 4 -ohjelmassa on suoraviivaista. Voit lisätä nuotteja klikkaamalla niitä työkalupalkista ja sijoittamalla ne haluamaasi kohtaan nuottivivastolla. Jos haluat poistaa kaikki nuotit, voit käyttää näppäinkomentoja kuten Ctrl-A (valitse kaikki) ja Delete.

Kun haluat lisätä tietyn nuotin, voit painaa näppäimistöltä sen nimeä vastaavaa näppäintä. Esimerkiksi, jos painat ”A”, MuseScore lisää A-nuotin viivastolle. Voit vaihdella nuottien pituutta numeronäppäimillä (1-7) – esimerkiksi vaihtaa kahdeksasosanuotin asetteluun painamalla numeroa neljä. Jos haluat palata kappaleen alkuun, voit painaa näppäimistöltä Ctrl-Home, mikä vie kursorin takaisin viivaston alkuun. Samalla voit myös kuunnella kappaleen tai sen osia varmistaaksesi, että kaikki kuulostaa siltä kuin pitää, painamalla välilyöntiä.

Seuraavaksi tarkastellaan nuottien ryhmittelyä. Normaalisti kahdeksasosanuotissa on yksi häntä, mutta kun nuotteja ryhmitellään yhteen, ne yhdistetään yläviivalla, jotta kappaleen lukeminen olisi helpompaa. Sama pätee, kun yhdistetään kahdeksasosanuotteja ja kuudestoistaosanuotteja. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos soittaja ei tunne kappaletta entuudestaan. Nuottien ryhmittely visuaalisesti toimii vihjeenä siihen, miten ne asettuvat kappaleen iskuihin.

Taukojen käyttö on yhtä tärkeää kuin nuottienkin. Ne ilmoittavat, milloin ei pidä soittaa mitään. Esimerkiksi, yksi kahdeksasosatauko tarkoittaa, että siinä kohdassa ei soiteta yhtään mitään. Taukoja on erilaisia ja eri pituisia, ja niiden ulkonäkö vaihtelee.

Nyt kun olet saanut kappaleen valmiiksi MuseScore-ohjelmassa, voit tallentaa sen joko MuseScore-tiedostona tai MIDI-tiedostona. MuseScore-tiedosto sisältää kaikki ohjeet ja yksityiskohdat, jotka liittyvät nimenomaan MuseScore-ohjelmaan, kun taas MIDI on universaalimpi formaatti. Voit esimerkiksi avata saman MIDI-tiedoston toisessa ohjelmassa, kuten Reaperissa ja näet siellä samat nuotit.

Reaperissa voit myös lisätä erilaisia instrumentteja. Jos olet esimerkiksi lisännyt Addictive Keys -instrumentin, voit soittaa kappaleen suoraan siitä. Reaperissa voit myös vaihtaa nuotitus-moodiin, jolloin näet samat nuotit kuin MuseScore-partituurissa. Huomioi, että MIDIn vienti ei tallenna tyhjiä tahteja, mutta nuotit säilyvät.

Lopuksi, jos haluat jakaa nuottitiedoston toiselle soittajalle, voit tallentaa sen PDF-formaatissa. Tämä on erityisen kätevää, jos tiedosto on tarkoitus tulostaa tai jakaa sähköisesti.