SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Pelisuunnittelija pelaa: Assault Trooper

Kun pelataan pelisuunnittelun näkökulmasta, lähestymistapa eroaa tavallisesta pelaamisesta. Normaalisti pelaat peliä omaksi iloksesi ja eläydyt pelimaailmaan. Pelisuunnittelijana tavoitteesi on kuitenkin ymmärtää, mitä pelin tekijät ovat tavoitelleet, mitä ovat saaneet aikaan ja missä pelissä on onnistuttu tai epäonnistuttu. On helppo keskittyä pelin heikkoihin puoliin, koska niistä voi oppia eniten. Tämä ei tarkoita, että peli olisi huono, mutta jokaisessa pelissä on aina jotakin parannettavaa.

Tämän oppaan tavoitteena on korostaa, miten pelisuunnittelija voi pelatessaan oppia muilta kehittäjiltä, jotka ovat tehneet valtavan määrän töitä oman pelinsä parissa. Jos pelissä ei ole jotain ominaisuutta, se ei yleensä tarkoita, etteikö kehittäjä olisi ajatellut sitä. Ongelma on usein priorisointi. Sinulla saattaa olla pitkä lista ominaisuuksia, mutta aikaa ja resursseja toteuttaa vain muutama niistä. Tässä kohtaa on tärkeää miettiä, mitkä kolme ominaisuutta ovat tärkeimpiä juuri sinulle ja pelillesi.

Käydäänpä sisään Assault Trooperin maailmaan. Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta pelissä on varustepainoraja. Toisin kuin monissa peleissä, jossa raha ratkaisee, mitä voit ottaa mukaan tehtäviin, tässä pelissä on painoraja. Tämä raja vaihtelee vaikeustason mukaan. Esimerkiksi normaalilla vaikeustasolla painoraja on 18 ja varusteita voi kantaa sen verran. Voimme siis lisätä varusteita sen mukaan, mitä haluamme ja tarvitsemme kunhan raja ei ylity.

Kun pelaat vaikeammalla tasolla, varusteiden määrä vähenee. Silloin joudut tekemään harkittuja valintoja: tarvitsetko paljon kranaatteja, vai onko parempi ottaa mukaan Kevlar-liivi, joka suojaa enemmän? Vaikeustason kasvaessa myös strategiset valinnat korostuvat.

Peliin on laitettu kuulo-ominaisuus, jolloin pelaajalle näkyy punaisia tai pinkkejä nelioita ruudulla, jotka kertovat mistä suunnasta kuuluu vihollisten ääntä. Tämä tuo lisäelementin peliin ja pakottaa pelaajan huomioimaan ympäristöään tarkemmin. Kontrollit voivat myös tuottaa yllätyksiä. Moderneihin peleihin tottuneet saattavat yrittää kyyristyä Ctrl-painikkeella, mutta Assault Trooperissa sillä on hyvin päinvastainen vaikutus, sillä Ctrl on ampumisnappi.

Kranaattien käyttö tässä pelissä tapahtuu Caps Lock -napilla. Hämmentävää kyllä, kun Caps Lock on päällä, ukkeli heittelee kranaatteja niin nopeaa kuin pystyy. Vika on mahdollisesti ajureissa tai emulaattorissa. Noh, tarkka ajoitus on valttia ja kranujen heittely onnistuu Caps Lockin tuplanäpäytyksellä. Valitettavasti kaikissa vanhoissa peleissä kontrolleja ei pysty vaihtamaan, joten olemme jumissa kehittäjän valitsemien näppäinten kanssa. Kranaattien kanssa täytyy olla erityisen varovainen. Pienikin hipaisu kapslokkiin ja koko tilanne voi muuttua kaaokseksi yllättävän nopeasti.

Pelissä saattaa olla tilanteita, joissa hätäinen ampuminen ei tuota tulosta. Tässä vaiheessa on hyvä olla rauhallinen, koska viholliset voivat olla ruudun toisella puolella ja voivat ampua sinua ennen kuin edes huomaat heidät. Tässä yhteydessä on syytä mainita, että pelissä on erilaisia vihjeitä siitä, missä viholliset sijaitsevat, mikä tekee pelistä mukavamman pelata.

Törmäystarkistuksen kanssa voi olla haasteita. Jos esimerkiksi oletat olevasi lähellä medkitiä ja olet valmis ottamaan sen, saatat joutua vielä vähän “sikistämään” eli tarkentamaan sijaintiasi. Varusteita saattaa olla myös piilotettuina erilaisiin laatikoihin, joten ole tarkkana ja tutki ympäristöä huolellisesti. Myös esteisiin tömääminen ja niistä läpi kulkeminen on hieman arpapeliä ja lisää vähän sekavaa tunnelmaa pelin pelaamiseen.

Assault Trooperiin on saatu lisättyä paljon strategisia elementtejä ympäristöjen avulla. Esimerkiksi vesistöt saattavat vihjata vaikkapa laivojen olemassaolosta. Myös pelin rakennukset voivat tarjota suojaa tai muuta hyödyllistä, joten ole valppaana ja tarkkaile ympäristöäsi jatkuvasti.

Suomalaiset pelinkehittäjät saattavat pyrkiä realismiin, mutta se ei aina ole pelattavuuden kannalta paras ratkaisu. Esimerkiksi, vaikka pelissä ei ole “fog of war” -efektiä, joka peittäisi näkyvyyden, voit silti nähdä maaston muodot koko ajan, mikä tekee pelistä hauskemman. Kumpi on siis tärkeämpää, hauskuus vai realistisuus? Noh, joskus realismin kanssa taiteilu voi olla myös hauskaa! Pelillisesti ajateltuna, on helppo unohtaa kuinka epärealistinen mekanismi voi tuntua oikealta. Esimerkiksi StarCraft 2:ssa, kun pelihahmon terveys laskee kriittiselle tasolle ja sitten “medevac” eli lääkintäyksikkö ampuu hahmoon parannussäteen, terveys nousee taas. Tämä ei ole lähelläkään realismia, mutta se toimii peleissä erinomaisesti. Se antaa pelaajalle tunteen, että on mahdollista yrittää uudelleen ja uudelleen, joka luo koukuttavuutta ja pelattavuutta.

Jokaisella pelaajalla on omat mieltymyksensä ja strategiansa ja se on pelin suola. Joskus se tarkoittaa salamurhaamista, toisinaan taas tarkkaa ammuntaa tai kranaattien heittelyä. Joka tapauksessa, ole joustava, ole tarkkana ja ennen kaikkea, nauti pelistä. Tärkeintä on, että löydät omat vahvuutesi ja käytät niitä hyödyksi pelissä. Tässä pelissä, kuten monissa muissakin, tilanne elää jatkuvasti ja vain sopeutumalla voit todella menestyä. Mukava elementti Assault Trooperissa on että se tarjoaa monia mahdollisuuksia strategiseen liikkumiseen. Kartta on avoin ja voit mennä läpi eri paikoista sen sijaan, että seuraisit vain pelin ohjeistamaa reittiä. Tämä lisää peliin syvyyttä ja antaa pelaajalle vapauden tunnetta.

On tiettyjä asioita, joita voisi parantaa. Assault Trooper tuntuu hieman epäresponsiiviselta, niin kuin yrittäisi kallistella maata ja saada ukkelin liikkumaan ja pyörähtämään oikeaan suuntaan. Heikohko ruudunpäivitysnopeus ei auta tilannetta. Nykyisellään ohjauksessa on viivettä, mikä voi tehdä pelistä turhauttavan. Kun painat nappia, pitäisi reaktion olla välitön, ilman että pelihahmo jatkaa liikkumista hetken sen jälkeen, kun olet päästänyt irti napista. Tämä pieni viive tekee pelistä epäselvän ja vaikean hallita, mikä heikentää pelikokemusta.

Ei ole väliä kuinka hauska peli on, jos sen ohjaaminen on turhauttavaa. Ja se on loppujen lopuksi se, mistä pelissä on kyse: kokonaisvaltaisesta pelikokemuksesta. Peli voi olla visuaalisesti mielenkiintoinen ja tarjota hienoja hetkiä, mutta jos kontrollit ovat epätarkat, koko kokemus kärsii. Assault Trooper on sydämeltään twin stick shooter, mutta harmillisesti juuri siinä historian kohdassa, jossa toimintapelejä ei pelattu tateilla tai oikeastaan edes hiirellä. Se siis päätyi olemaan vain solo stick shooter, mikä Kauppisen lisäämän joystick-tuen ansiosta ei ole pelkkä mielikuva.

Lataa Assault Trooper:
https://suomigamehub.com/pelit/assault-trooper/

Keskustelu

Aloita uusi keskustelu