SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Pikselipaletin rajaaminen Photoshopissa

Pikselitaide on nostalginen ja monille tuttu taiteen muoto, joka ammentaa inspiraationsa vanhoista videopeleistä. Yksi haaste tässä taiteessa on värikartan rajoittaminen, joka ei ainoastaan tuo retro-lookia, mutta myös asettaa pelin grafiikalle selkeät ja helposti hahmotettavat rajat. Nykyaikaisissa tietokoneissa ei ole ongelmaa toistaa miljoonia värejä, mutta vanhojen pelikoneiden, kuten 8-bittisen Nintendon, rajoitukset vaikuttivat vahvasti siihen, kuinka monta väriä yhdessä kuvassa saattoi käyttää. Tämä pakotti suunnittelijat luomaan minimalistisia, mutta mieleenpainuvia grafiikoita.

Käytännön esimerkkinä voidaan ottaa vaikkapa tällainen loppuvastus, joka on jo kohtalaisen pitkällä kehityksessä, mutta kaipaa yhä viimeistelyä. Kuvassa saattaa olla monia yksityiskohtia ja värisävyjä, jotka ovat syntyneet esimerkiksi suuremman kuvan pienentämisestä pikselitaiteeksi. Tämän kaltaisissa tilanteissa kuvan väripalettia tulee säätää.

Avaa kuva Photoshopissa. Siellä on mahdollista säädellä kuvan värimäärää niin, että se vastaa haluttua, rajoitettua värikarttaa. Tämä tehdään muuttamalla kuvan ”Image Mode” muotoon ”Indexed Color”, mikä mahdollistaa kuvassa käytettävien värien määrän rajoittamisen.

Tässä vaiheessa voit huomata, että jotkut kuvan osat, kuten eriväriset elementit, saattavat kadota tai sekoittua muiden värien kanssa. Tähän on kuitenkin ratkaisu: nämä eriväriset elementit voidaan erottaa omiin tasoilleen (layers) kuvankäsittelyohjelmassa. Tämä mahdollistaa niiden erillisen käsittelyn ja säätämisen, jolloin ne eivät ole häiritsemässä koko kuvan värien säätöä.

Kun eri tasot on luotu ja värimäärä on rajoitettu haluttuun lukumäärään jokaisella tasolla erikseen, voit vielä viimeistellä kuvan. Tämä saattaa tarkoittaa esimerkiksi yksityiskohtien lisäämistä tai jo olemassa olevien korostamista.

Värin valinta Indexed Color -ikkunassa voi olla yllättävän monimutkainen prosessi. Esimerkiksi, jos taustalla on ruskea sävy, puhtaan harmaan käyttö sen päällä voi tuoda mielenkiintoista kontrastia. Voit alkaa kokeilemalla muuttaa tiettyjä osia harmaaksi ja nähdä, miltä se näyttää. Ehkäpä putkistot tai haarniskat voivat olla harmaita.

Tässä kohtaa voit määrittää tarkemmin, mitä värejä haluat käyttää. Voit valita tietyt sävyt kuvasta jättämällä ”Preview” valinnan pois ja valitsemalla ”Forced”-valikosta ”Custom…”. Klikkaa sitten jotain tyhjää ruutua ja valitse ”Color Picker”:llä kuvasta sopiva sävy. Ehkä haluat eri sävyjä harmaasta, tummempaa harmaata, mustaa ja valkoista sekä tummempaa ruskeaa. Jos lopputulos ei ole mieluinen, voit aina hienosäätää. Tärkeää on, että värien määrä ja sävy vastaavat tavoittelemaasi tyyliä.

Kun olet löytänyt oikean väripaletin, voit muuttaa työtilan takaisin RGB-moodiin ja tallentaa lopullisen version. Sama prosessi toistetaan kaikille muillekin osille, jotta värimaailma on yhtenäinen. Jos esimerkiksi haluat lisätä vihreitä osia, voit hyödyntää ohjelman automaattista värihaun toimintoa, joka yrittää valita sopivan sävyn alla olevasta kuvasta.