SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Reaperissa työskentely helpoksi raitojen reitityksen avulla

Reaperin ainutlaatuisuus ilmenee erityisesti raitojen käsittelyssä ja reitityksessä. Reaperissa käyttäjä voi luoda useita raitoja ja soveltaa niille erilaisia efektejä. Tämän lisäksi ohjelma tarjoaa mahdollisuuden reitittää raidat toisiinsa monipuolisesti. Tämä tarkoittaa, että käyttäjän ei tarvitse rajoittua tiettyyn raitatyyppiin, kuten AUX-raitoihin, vaan voi vapaasti yhdistellä erilaisia ääniraitoja ja efektejä. Tämä avaa ovia uudenlaisille äänimaailmoille ja tehosteille.

Reititys aloitetaan valitsemalla haluttu raita ja käyttämällä ohjelman ‘route’-nappia. Käyttäjä voi vetää reitityksen esimerkiksi toiselle raidalle. Tällöin ohjelma kysyy, mitä elementtejä halutaan reitittää ensimmäiseltä raidalta toiselle. Vaihtoehtoja ovat muun muassa audiodatan, kuten ykkös- ja kakkoskanavien, reititys sekä MIDI-datan käsittely. Lisäksi käyttäjä voi päättää, kuinka voimakkaasti signaali siirretään toiselle raidalle ja määrittää signaalin kulkureitin efektien ennen tai jälkeen.

Reaperin ‘Routing Matrix’ avautuu ‘View’-valikosta tai Alt-R -näppäinyhdistelmällä. Tämä ikkuna näyttää kaikki projektin raidat ja niiden reititykset. Kun raidat lisääntyvät, Routing Matrix laajenee tarjoten käyttäjälle visuaalisen yleiskatsauksen koko reititysverkostosta. Tässä näkymässä käyttäjä voi myös muokata reitityksiä, esimerkiksi lähettää signaalia yhdeltä raidalta useammalle muulle.

Jos meillä on vaikkapa DX7-syntikan emulaation tuottamaa ääntä, ja se kuulostaa liian ontolta, Reaper tarjoaa mahdollisuuden lisätä siihen kaikua tai muita efektejä.

Yksi tehokas tapa käyttää kaikua on luoda projektiin erillinen reverb-raita. Tällöin ei tarvitse lisätä kaikuefektiä jokaiselle raidalle erikseen, mikä säästää aikaa ja vaivaa. Käyttäjä voi valita esimerkiksi Reaperin tarjoaman ReaVerbin, joka on konvoluutiokaiku (Convolution Reverb, Sampling Reverb).

Voit sitten vetää reitityksen joltakin raidalta reverb-raidalle. Tämä lisää kyseisen raidan äänelle kaikua, joka voidaan säätää muokkaamalla efektin voimakkuutta reitityspainikkeen kautta.

Voit lisätä kaikua eri instrumenttiraidoille, kuten keys- ja pad-raidoille. Tämä onnistuu ‘add new receive’ -toiminnolla reitityspainikkeesta tai käyttämällä Routing Matrixia (Alt+R), jossa voit valita useita raidoja ja ohjata ne yhteen efektiin.

Jos haluat vaihtaa käytössä olevaa efektiä, esimerkiksi vaihtaa reverbin supermassive-efektiin, voit tehdä tämän poistamalla vanhan efektin ja valitsemalla uuden. Nyt uusi kaiku on käytössä kaikilla raidoilla, mikä tuo niihin yhdenmukaisuutta.

Erityisen hyödyllinen tekniikka musiikin tuotannossa on sidechain-kompressio, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi tehostamaan bassorumpujen ääntä EDM-musiikissa. Tässä tekniikassa voit reitittää bassorummun sub-bassoraidalle. Tämän jälkeen voit käyttää Reaperin kompressoria (esim. ReaComp) säätämään, kuinka bassorumpu vaikuttaa sub-bassoon. Tämän avulla voit luoda dynaamisen efektin, jossa bassorumpu ‘imaisee’ ilmaa pois aina lyödessään, antaen tilaa muille elementeille.

Sidechain-kompressio tehdään ohjaamalla bassorummun audio sub-bassoraidalle 3/4 -kanaville, jotka on erityisesti varattu sidechain-käyttöön. Kompressorin asetuksissa voit valita nämä kanavat detector inputiksi, jolloin kompressori reagoi nimenomaan bassorummun lyönteihin. Voit säätää kompressorin asetuksia, kuten kynnyksen ja suhdeluvun, hallitaksesi kuinka voimakkaasti sub-basso reagoi bassorumpuun.

Keskustelu

Aloita uusi keskustelu