Saumattomuus tarkoittaa sitä, että kun tekstuuria toistetaan, se näyttää jatkuvan ilman näkyviä rajoja tai siirtymiä. Esimerkiksi, jos kehität 3D-peliä, jossa on erilaisia maastoja kuten ruohoa tai kiveä, saumattomuus on erittäin arvokas piirre. Saumattomia tekstuuria voidaan luoda ja muokata useilla eri ohjelmilla, kuten Photoshopilla.
Oletetaan että haluat käyttää vanhaa valokuvaa perustana tekstuurillesi. Voit vaikkapa ottaa kuvan asfaltista ja avata sen Photoshopissa muokkausta varten. Ensimmäinen askel on saada kuva oikeaan muotoon. Yleensä tekstuurit ovat neliömäisiä, koska näin ne on helpompi renderöidä tehokkaasti. Photoshopissa voit käyttää Rectangular Marquee -työkalua kuvan rajaukseen. Jos pidät Shift-näppäintä pohjassa samalla kun rajaat, voit lukita kuvan neliömäiseksi. Valitse tämän jälkeen Image-valikosta Crop.
Kun kuva on rajattu, seuraava haaste on tehdä siitä saumaton. Photoshopissa voit käyttää ”Offset” -työkalua, joka löytyy filter-valikosta. Offset-työkalulla voit siirtää kuvaa ylös, alas, vasemmalle tai oikealle. Huomioitavaa on, että kun kuva siirtyy yhdestä reunasta ulos, sen tulisi palata toisesta reunasta sisään saumattomasti. Kuvaan jääneet reuna-alueet, jotka eivät ole saumattomia, voi korjata monilla työkaluilla. Kokeillaan ensin Photoshopin ”Spot Healing Tool” -työkalua.
Spot Healing Tool on tarkoitettu mahdollisimman helppokäyttöiseksi. Se korjaa valitut alueet älykkäästi; voit ”maalata” ongelmallisten alueiden yli ja Photoshop yrittää korvata maalatun alueen tilalle jotain kuvassa olevaa elementtiä mahdollisimman huomaamattomasti.
Tämän prosessin jälkeen sinulla pitäisi olla käytössäsi saumaton tekstuuri. Voit kuitenkin huomata kuvassasi ikävää sumeutta tai muita epätäydellisyyksiä. Healing Brush Tool on erityisen hyödyllinen tällaisissa tilanteissa. Työkalu sijaitsee Spot Healing Brush Toolin alapuolella työkalupalkissa. Tällä työkalulla sinun on valittava ”alt-näppäimellä” kopioitava kohta kuvasta. Tämän jälkeen voit alkaa ”maalata” epätäydellisyydet pois ja työkalu häivyttää jäljen sopimaan maalattuun kohtaan. Voit siis vetämällä pensseliä kopioida valitsemaasi tekstuuria ja piirtää sen ongelmallisen kohdan yli.
Jos huomaat, että korjauksen jälkeen värisävyt eivät ole täysin yhtenäiset, voit käyttää Levels-työkalua havainnollistamaan vaikeat kohdat. Lisää Levels-layer ja siirrä säätöpalkkeja niin, että pystyt erottamaan tummat ja vaaleat alueet mahdollisimman selvästi.
Jos haluat nähdä, miltä kuvasi näyttää kokonaisuudessaan, zoomaa kauas. Tämä antaa sinulle yleiskatsauksen siitä, mitä vielä pitää korjata.
Jos haluat palauttaa jotain tummia kohtia alkuperäiseen asuunsa, voit vetää Layer Styles -valikosta Blend If -säätimiä niin, että tummat alueet tulevat näkyviin alapuolella olevasta layerista. Tämä on erityisen kätevää, jos huomaat, että olet mennyt liian pitkälle muutoksissasi ja haluat palata osittain alkuperäiseen tilanteeseen.
Lopulta kun otat Levels-asetukset pois päältä ja vertaat tulosta alkuperäiseen, huomaat, että vaikka muutos ei ehkä olekaan suuri, se vaikuttaa kokonaisuuteen merkittävästi.
Seuraavaksi voit yksinkertaistaa projektia valitsemalla Layers-valikosta ”Flatten Image”. Tämä poistaa turhat layerit ja tekee kuvasta yhden tasaisen tason. Näin saamme mahdollisuuden käyttää offset-toimintoa. Jos olet viimeksi käyttänyt Offsettiä, voit myös toistaa sen näppäinyhdistelmällä Alt-Ctrl-F.
Voit huomata, että kuvassa saattaa olla sinertäviä ja kellertäviä sävyjä seassa. Yksi keino nähdä nämä erot selvästi on käyttää Hue Saturation -työkalua. Lisää uusi Hue/Saturation Layer ja säädä saturaatio melkein maksimiin. Huomaat, että eri sävyt korostuvat ja voit tarkastella, miten yhtenäinen kuvan värimaailma on.
Jos haluat yksinkertaistaa tekstuurin väripalettia, voit tehdä koko kuvasta samansävyisen. Tätä varten lisää uusi Solid Color Layer ja valitse sille haluamasi väri. Aseta sen Blend Modeksi ”Color”, jolloin kaikki alla olevat layerit saavat tämän värin sävyn. Jos tuntuu, että väri on liian intensiivinen, voit säätää saturaatiota pienemmäksi.
Toisaalta, jos pidät joistakin kuvan alkuperäisistä sävyistä, etkä halua poistaa niitä kokonaan, voit lisätä uuden layerin ja käyttää siinä hieman hienovaraisempaa saturaation ja värisävyn säätöä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lisäät uuden Hue Saturation -layerin ja säädät sen arvoja niin, että ne sopivat paremmin yhteen muiden värien kanssa. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden säilyttää joitakin kuvan alkuperäisiä elementtejä, mutta samalla se yhdenmukaistaa värimaailmaa.
Muista että Healing Brush sopeuttaa värimaailman automaattisesti ympäröivään alueeseen, joten se on hyvä yksityiskohtien viimeistelyyn. Jos taas haluat, että korjattava alue säilyttää täsmälleen alkuperäisen värinsä, käytä Clone Stamp -työkalua. Se kopioi valitun alueen tarkasti uuteen paikkaan ilman automaattisia säätöjä.