SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Tilesettien valmistus 1

Kun haluat tehdä tilesettejä, tai laattasettejä, silloin käytännössä luodaan grafiikkaa pelin taustoja ja elementtejä varten. Grafiikan tuottamiseen tarvitaan grafiikkaohjelma ja yksi hyvä vaihtoehto on Photoshop.

Kun Photoshop on auki, on hyvä idea käyttää lisäksi jonkinlaista kenttäeditoria, kuten Tilediä. Tiled on ilmainen kenttäeditori, joka toimii mainiosti yhdessä Photoshopin kanssa. Photoshopissa voit tehdä omia tilesettejä käyttäen esimerkiksi 16×16 pikselin tile-kokoja, mikä sopii hyvin retrotyylisiin peleihin. Kartan kokoa voidaan säätää Tiledissä myöhemmin, mutta alkuun 32×32 tileä on hyvä valinta. Tiled-editorissa luodaan siis uusi kartta valitsemalla ”New Map”. Asetuksissa määritellään tile-koko sekä kartan koko.

Seuraavaksi voit suunnitella minkä tyyppistä pelimaailmaa haluat rakentaa. Jos päämääränä on esimerkiksi Zelda-tyylinen roolipeli, tiedät suunnilleen, millaista grafiikkaa tarvitset. Eli siirrytään Photoshopiin, jossa itse tilesetit piirretään. Aluksi voidaan vaikka luoda ruoho-tileset, joka kuvastaa nurmikkoa. Tee uusi kuvatiedosto tilesetille. Tiedostokooksi voi valita esimerkiksi 512×512 pikseliä, mutta tämä on suhteellisen joustavaa, kunhan koko on jaollinen yksittäisen tilen koon kanssa (32*16=512).

Kuvan ollessa auki, Photoshopissa on mahdollista näyttää ruudukko, joka auttaa tilejen rajaamisessa. Valitse ”View”-valikosta ”Show” ja ota ruudukko käyttöön painamalla ”Grid” -valintaa. Ruudukon asetukset löytyvät kohdasta ”Edit” ja ”Preferences” ja sieltä ”Guides, Grid and Slices”. Ruudukon asetuksia voidaan muuttaa siten, että yksi ruutu on esimerkiksi 16×16 pikseliä. Tämän jälkeen voit alkaa piirtämään tilesettiä.

Tilesetin piirtämisessä on hyvä käyttää kovaa pensseliä, joka on Photoshopissa nimeltään ”Pencil Tool”. Tämä pitää huolen, että pikseleiden väri on aina absoluuttisesti valittu väri. Aluksi voit valita vihreän sävyn ja aloittaa täyttämään yhtä tileä täysin vihreällä. Tämän jälkeen voit lisätä siihen yksityiskohtia, kuten tummempia ruohonkorsia. Kuvan tallennusmuodoksi kannattaa valita PNG, joka on pakkaamaton formaatti ja siten säilyttää pikseleiden oikean värin. Tiedoston voi tallentaa suoraan projektikansioon.

Kun kuvatiedosto on tallennettu, palaat Tilediin ja haet luomasi tilesetin New Tileset-ikkunan Browse-painikkeesta. Se ilmestyy ohjelmaan ruudukkona, josta voit valita tilejä ja lisätä ne karttaan. Voit käyttää erilaisia työkaluja kuten ”Fill”-työkalua tai ”Stamp Brushia” tilejen lisäämiseen.