Käydään läpi vaiheita, miten asentaa Unity-kehitysympäristö tietokoneelle. Ennen kuin aloitamme, on hyvä tietää, että Unity ei ole pelkkä ohjelma, vaan kokonainen kehitysympäristö, joka koostuu monista eri osista. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvitset Unity Hub -nimisen ohjelman, joka toimii ikään kuin keskuksena, josta voit hallinnoida eri Unity-projekteja ja -versioita.
Unity Hub
Aloitetaan menemällä Unityn kotisivuille osoitteessa unity.com. Sivustolla näkyy ”Download”-painike, josta pääset lataamaan ohjelmiston. Klikkaa sitä ja seuraa ohjeita. Tässä kohtaa saatat huomata, että tarjolla on Unity Hub -ohjelma. Vaikka tämä ei olekaan itse Unity, se on tarpeellinen ohjelma Unityn asennukseen. Valitse latausvaihtoehto käyttöjärjestelmäsi mukaan, esimerkiksi ”Download for Windows”, jos käytät Windows-käyttöjärjestelmää.
Kun Unity Hub on ladattu, avaa ohjelma ja aloita asennus. Tässä vaiheessa ohjelma saattaa kysyä, minne haluat sen asentuvan tietokoneellasi. Asennuspaikaksi kannattaa valita kiintolevy, jolla on riittävästi tallennustilaa. Seuraavaksi Unity Hub pyytää sinua luomaan Unity-tilin tai kirjautumaan sisään, jos sinulla on jo tili. Jos sinulla ei ole tiliä, luo se seuraamalla lomakkeen ohjeita. Kirjaa ylös sähköpostiosoitteesi, salasanasi ja muut pyydetyt tiedot. Huomaathan, että sinun tulee hyväksyä Unityn käyttöehdot ennen kuin voit jatkaa.
Unityn asennus
Tämän jälkeen voit siirtyä Unity Hubissa itse Unity Editorin asennukseen. Siinä vaiheessa saat yksityiskohtaiset tiedot ohjelman vaatimasta levytilasta. Yleensä tarvittava tila on noin 5 gigatavua, mikä on verrattavissa muihin vastaaviin ohjelmistoihin, kuten Unreal Engineen. Klikkaa ”Install Unity Editor” ja anna ohjelman asentua.
Unity on monipuolinen työkalu ja sitä käytetään laajasti erilaisten sovellusten ja pelien kehitykseen. Se on erityisen suosittu mobiilipelien kehittäjien keskuudessa, mutta monet suuremmatkin pelit, kuten Hearthstone ja Cities: Skylines, on tehty Unityllä. Jos sinulla on aikomus tehdä isompia pelejä, on suositeltavaa, että sinulla on jo ennestään koodauskokemusta. Unity on hyvä työkalu aloittelijoille ja prototyyppien tekemiseen, mutta sen käyttö voi tulla kalliiksi, jos projektisi tuotot kasvavat suuriksi ja asennusmääriä kertyy paljon. Jos et ole vielä tehnyt suuria tuloja Unity-projekteilla, maksuja ei tarvitse huolehtia.
Lopuksi haluan vielä mainita, että kehitysympäristön valinta on aina henkilökohtainen päätös. Unityn lisäksi on muita vaihtoehtoja, kuten Unreal Engine tai Godot, jotka ovat myös hyviä työkaluja riippuen projektisi tarpeista. Jotkut kehittäjät suosivat avoimen lähdekoodin ratkaisuja, kuten Godotia, jolloin lisenssi- ja rojaltimaksut eivät ole huolenaihe. Joka tapauksessa, Unityllä pääsee hyvin alkuun pelien kehityksessä.
Uusi projekti
Kun asennus on valmis, voit aloittaa uuden projektin luomisen. Ehkä mielessäsi on 2D-mobiilipeli, kuten mainitsit. Ei ole tarvetta asentaa ylimääräisiä paketteja; valitse vain 2D-vaihtoehto ja pääset alkuun. Editorinit ja WebGL-käännöstuki ovat jo asennettuna, joten voit siirtyä suoraan ohjelmointiin. Alusta saattaa ilmoittaa ”compiling scripts” eli skriptien kääntämisestä, mutta tämä on normaalia.
Tässä vaiheessa voit alkaa miettiä, mitä haluat tehdä. Unity tarjoaa laajan kirjon erilaisia toimintoja ja objekteja. Yksinkertaisena esimerkkinä voit lisätä 2D-objektin, kuten ympyrän ja siirtää sitä näytöllä. Tämä näkyy myös peliprojektissasi. Voit lisätä komponentteja objekteille, kuten fysiikkakomponentin ”Rigidbody 2D”, joka lisää objektille realistisemman liikkeen.
Kun pelissäsi on erilaisia objekteja ja komponentteja, voit alkaa tarkastella niiden vuorovaikutusta. Törmäyksentunnistus on yksi keskeinen osa pelikehitystä. Unityssä on erilaisia törmäystunnistuskomponentteja, kuten ”Box Collider” ja ”Circle Collider”, joilla voit säätää objektien välisiä vuorovaikutuksia.