SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Vanhojen pelien pelailu DOSBoxilla

Pelien pelaaminen 1990-luvulta tai sitäkin aikaisemmilta vuosilta on monille nostalgista ajanvietettä. Monet näistä peleistä toimivat aikoinaan DOS-käyttöjärjestelmässä, joka oli ennen Windowsin aikakautta tietokoneiden valtavirtakäyttöjärjestelmä. Nykyisten käyttöjärjestelmien, kuten Windows 10 ja Windows 11, myötä pelien pelaaminen suoraan tietokoneella on monesti hankalaa tai jopa mahdotonta. Tässä oppaassa käydään läpi, kuinka voit pelata vanhoja DOS-pelejä uusilla tietokoneilla käyttämällä DOSBox-emulaattoria.

DOSBoxin asennus

Ensimmäinen askel on DOSBoxin lataaminen. Tämä ohjelma emuloi DOS-ympäristöä, mahdollistaen vanhojen pelien pelaamisen uusissa tietokoneissa. Voit ladata ohjelman osoitteesta dosbox.com. Menet DOSBox sivustolle, etsit yläpalkista kohdan “Downloads” ja klikkaat sitä. Latauslinkki löytyy seuraavalta sivulta ja ohjelman asentaminen on yksinkertaista: avaa ladattu tiedosto ja seuraa asennusohjeita.

Huom (10.11.2023): Versiossa 0.74 on ilmennyt ongelmia ääniajureiden kanssa, joten on suositeltavaa ladata versio 0.73.

Kun DOSBox on asennettu, avautuu ohjelma usein Z-asemalle, joka on emuloitu asema erityisesti DOSBoxia varten. Jos olet tottunut käyttämään DOSia, saatat huomata, että jotkut asetukset, kuten Sound Blaster -äänikortin asetukset, on jo esikääritty.

Yksi yleinen kompastuskivi on, että DOSBox ei automaattisesti tunnista tietokoneen C-asemaa. Sinun täytyy “mountata” asema manuaalisesti. Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta se on itse asiassa melko suoraviivaista. Voit esimerkiksi luoda C-asemalle kansion, johon sijoitat kaikki DOS-pelisi ja sitten määrität DOSBoxin käyttämään tätä kansiota kuin se olisi DOS-ympäristön C-asema.

DOS-pelin käynnistys ja pikakuvake

Kun asetukset on saatu kuntoon, voit siirtyä itse pelaamiseen. Monet vanhat DOS-pelit ovat saatavilla ilmaiseksi eri verkkosivustoilta. Esimerkkinä mainittakoon SuomiGameHUBin lataussivu, josta löytyvät vanhat suomipelit.comin pelit. Yksi tällainen peli on Assault Trooper, joka on Juha Kaappisen kehittämä räiskintäpeli. Kun olet ladannut pelin, pura se haluamaasi hakemistoon. Tämän jälkeen voit “mountata” pelin kansion DOSBoxissa ja käynnistää pelin sieltä. Monesti pelitiedostot ovat yksinkertaisia, kuten “Assault.exe”, jonka voit suorittaa DOSBoxin komentoriviltä.

Toinen vaihtoehto pelin käynnistämiseen on tehdä pikakuvake, joka automaattisesti käynnistää DOSBoxin ja pelin. Näin voit pelata suoraan työpöydältä klikkaamalla, ilman että sinun tarvitsee joka kerta avata DOSBox ja navigoida pelitiedostoihin. Oletetaan, että haluat pelata Assault Trooperia. Voit luoda pikakuvakkeen ja määritellä sen sijainniksi DOSBoxin polun. Esimerkiksi, jos DOSBox on asennettu kansioon `C:\Program Files (x86)\DOSBox-0.74-3\`, pikakuvakkeen sijainti voi olla `”C:\Program Files (x86)\DOSBox-0.74-3\DOSBox.exe”`.

Tämän jälkeen pikakuvaketta tulee vielä muokata, jotta se käynnistää haluamasi pelin. DOSBoxin wikissä kerrotaan, että voit lisätä komentoriviparametreja pikakuvakkeeseen. Näiden avulla voit määrittää, mitä config-tiedostoa DOSBoxin tulisi käyttää ja mikä pelin suoritettava tiedosto (.exe) on. Nämä lisätään pikakuvakkeen kohdesijaintiin. Esimerkiksi, jos Assault Trooperin suoritettava tiedosto on `ASSAULT.EXE` ja se sijaitsee kansiossa `C:\Pelit\troop12\`, lisää nämä tiedot pikakuvakkeen kohdesijaintiin.

DOSBoxin konfigurointi

Seuraava askel on config-tiedoston luominen, jos haluat mukauttaa pelikokemusta, kuten ikkunan kokoa. Config-tiedoston luomiseen voidaan käyttää Windowsin Muistio-sovellusta. Jos haluat pelin käynnistyvän koko näytöllä, avaa Muistio ja kirjoita siihen esimerkiksi…

[sdl]
fullscreen = true

Tämän jälkeen tallenna tiedosto pelin kansioon ja nimeä se esimerkiksi `troop.conf`. Muista päivittää pikakuvakkeen kohdesijainti, jotta se viittaa tähän uuteen config-tiedostoon. Lopullinen sijainti voisi olla esimerkiksi…

"C:\Program Files (x86)\DOSBox-0.74-3\DOSBox.exe" -conf "C:\Pelit\Assault\troop12\troop.conf" "C:\Pelit\Assault\troop12\ASSAULT.EXE"

Kun olet tehnyt nämä asetukset, saatat huomata, että peli käynnistyy kyllä, mutta näyttää vääristyneeltä, koska se venytetään täyttämään nykyaikaiset 16:9 laajakuvanäytöt. Tämä johtuu siitä, että vanhat DOS-pelit on suunniteltu 4:3-kuvasuhteelle. Onneksi tämänkin voi korjata config-tiedoston avulla. Voit lisätä tiedostoon rivin, joka määrittää kuvasuhteen, aspect = true. Tallenna muutokset ja päivitä pikakuvake viittaamaan tähän uuteen config-tiedostoon. Ikkunassa ajettavan skaalatun peliruudun config saattaisi olla esimerkiksi…

[sdl]
fullscreen = false
aspect = true
scaler = normal3x
windowresolution = 1280 x 960
output = opengl

[cpu]
cycles = 12000

Lopussa oleva cycles lisää emulaattorin prosessorin tehoa, jotta se jaksaa pyörittää raskaampia pelejä täydellä vauhdilla.

Näiden toimenpiteiden jälkeen sinun pitäisi olla valmis nauttimaan vanhoista DOS-peleistä uudelleen. On tärkeää huomata, että kaikki pelit eivät välttämättä toimi täysin ongelmitta, mutta suurin osa peleistä pitäisi olla pelattavissa näiden ohjeiden avulla.

Lisää config-komentoja DOSBoxin wikissä:
https://www.dosbox.com/wiki/Dosbox.conf

Keskustelu

Aloita uusi keskustelu