SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Virtuaalisia soundeja VST-lisäosilla

VST eli Virtual Studio Technology on Steinbergin kehittämä teknologia, jonka kautta voidaan lisätä monenlaisia äänitehosteita ja instrumentteja äänitysohjelmiin. VST-teknologia on erityisen suosittua musiikin tuottajien, säveltäjien ja äänittäjien keskuudessa, sillä se mahdollistaa monipuolisen äänenmuokkauksen ja -miksauksen.

Reaperissa voit avata VST-efektivalikon klikkaamalla raidan FX-painiketta. Täältä löytyvät kaikki käytössäsi olevat efektit ja instrumentit, jotka on jaoteltu kansioihin. Esimerkiksi VSTi-kansio sisältää VST-instrumentteja, joiden avulla voit soittaa virtuaalisia soittimia projektissasi. VST3-kansio puolestaan sisältää kolmannen sukupolven VST-pluginien uusimmat versiot. On tärkeää huomata, että VST2 ja VST3 ovat kaksi eri versiota samasta teknologiasta. VST3 on uudempi ja monipuolisempi, mutta kaikki eivät koe sitä yhtä luotettavaksi kuin vanhempaa VST2-versiota. Tämä voi vaihdella käyttäjän ja tietokoneen asetusten mukaan, joten kokeilemalla selviää, kumpi versio toimii sinulla parhaiten.

Kun efekti on lisätty, sen asetuksia voidaan muokata reaaliaikaisesti. Esimerkiksi, jos olet lisännyt ReaEQ -taajuuskorjaimen, voit säätää eri taajuuksia soittamalla kappaletta samanaikaisesti. Tämä antaa sinulle välittömän palautteen siitä, miltä muutokset kuulostavat ja voit säätää efektiä sen mukaan. Jos haluat lisätä useampia efektejä, ne prosessoidaan järjestyksessä, jossa ne on lisätty. Voit myös järjestää efektit uudelleen vetämällä ne haluamaasi järjestykseen.

Efektejä voi olla käytössä useita samanaikaisesti. Lisätäänpä jotain, kuten ReaComp-kompressori. Kompressori tasaa äänenvoimakkuuden vaihteluita ja antaa äänelle tasaisemman ja ammattimaisemman kuulostavan lopputuloksen. Efektien asetuksia voi muokata lennosta ja jos haluat poistaa jonkin efektin käytöstä, se onnistuu yksinkertaisesti klikkaamalla efektin vieressä olevaa rastia tai poista-painiketta.

Vaihtoehtoisesti voit etsiä ja lisätä kolmannen osapuolen VST-plugineita. Esimerkiksi jos etsit piano-pluginia, voit googlettaa “Free VST Piano” ja ladata haluamasi pluginin, asentaa sen ja sitten lisätä sen Reaperiin. Internetistä löytyy myös videoita ja arvioita eri pluginien äänenlaadusta, jotta voit paremmin päättää, mikä sopii juuri sinun tarpeisiisi.

Kun olet kiinnostunut lataamaan esimerkiksi Iowa Grand Piano -pluginin, aloita painamalla download-painiketta. Tämä vie sinut yleensä Plugins for Free -kaltaiselle sivustolle, jossa näet erilaisia latauslinkkejä. Voit nähdä vaihtoehtoja sekä Windowsille että Macille, 32-bittisiä ja 64-bittisiä versioita. Suurin osa nykyaikaisista käyttöjärjestelmistä ja prosessoreista on 64-bittisiä, joten suositeltavaa on ladata 64-bittinen versio pluginista. Toki 32-bittiset versiot toimivat myös joissakin ohjelmissa, kuten Reaperissä, mutta ne avautuvat sillatussa tilassa, joka ei ole ihanteellinen.

Kun olet ladannut pluginin, se saattaa avautua 7-zip– tai vastaavassa ohjelmassa. Täältä löydät yleensä kansion, joka sisältää resurssitiedostoja, sekä DLL-tiedoston. DLL-tiedostot ovat dynaamisia linkkikirjastoja, joita ei voi suorittaa itsenäisesti, toisin kuin EXE-tiedostoja. Sen sijaan tarvitset ohjelman, kuten Reaperin, joka voi ajaa näitä linkkikirjastoja.

Seuraava vaihe on saada ladattu plugin toimimaan Reaperissä. Tätä varten luo ensin C-asemallesi VST-niminen kansio, jos sellaista ei vielä ole. Siirrä sitten 7-zip-ohjelmasta löytämäsi DLL-tiedosto ja mahdolliset resurssitiedosto tämän kansion sisään. Jos pluginille tulee asennustiedosto, sinun on asennettava se ja määriteltävä asennusohjelmassa, minne haluat DLL-tiedoston menevän. Reaper ei automaattisesti etsi kaikkia koneesi kansioita pluginien löytämiseksi, koska se olisi aikaavievää. Sen sijaan sinun tulee itse määrittää, mistä kansioista Reaperin tulisi etsiä plugin-lisäosia.

Mene Reaperin Options-valikkoon ja sieltä FX-pluginin asetuksiin. Täällä voit nähdä VST-sivun, jossa on mahdollista määrittää puolipisteillä erotteluilla eri sijainnit, joista Reaper etsii plugineita. Yleensä ohjelmat yrittävät asentaa näitä tiedostoja oletuskohteisiin, kuten Program Files -kansioon, mutta voit lisätä oman VST-kansion tähän listaan. Valitse “Add Path” ja lisää C-asemaltasi löytyvä VST-kansio.

Kun olet tehnyt nämä asetukset, paina “OK”. Nyt voit skannata uudet pluginit painamalla F5 tai valitsemalla “Scan for New Plugins” FX-valikosta. Skannauksen jälkeen pitäisi ilmestyä uusi kansio, josta löydät äsken asentamasi Iowa Grand Piano -pluginin.

Lopuksi, jos haluat soittaa tätä pianoa, varmista, että lehdet ovat pois käytöstä ja sisääntuloasetus on määritelty MIDIksi. Jos käytät ulkoista MIDI-kontrolleria, kuten Impact GX61, voit valita “All Channels” -asetuksen. Muista myös tarkistaa, että monitorointi on päällä Reaperissä. Jos se ei ole, klikkaa monitorointipainiketta aktivoidaksesi sen. Nyt olet valmis soittamaan ladattua pianoa.

Tämä prosessi antaa sinulle hyvän kuvan siitä, kuinka voit ladata omia VST-plugineita ja hyödyntää niitä digitaalisissa äänenkäsittelyohjelmissa, kuten Reaperissä.

Edellinen osa: Latenssi ja ASIO.

Keskustelu

Aloita uusi keskustelu