SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Afrikan tähti

1951
Lautapeli

Kuvaus

Afrikan tähti on suomalainen lautapeli, joka on saavuttanut suuren suosion niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Kari Mannerla suunnitteli pelin 19-vuotiaana ja se julkaistiin vuonna 1951. Pelissä on ollut valtava vaikutus: sitä on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.

Pelissä pelaajien tehtävänä on siirtyä pelilaudalla, joka perustuu Afrikan karttaan. Pelaajat liikkuvat noppaa heittämällä ja pyrkivät löytämään aarteita kääntämällä pelilaudalla olevia pahvisia laattoja. Aarteista saaduilla rahoilla pelaaja voi nopeuttaa etenemistään laudalla. Pelissä on kolme erilaista reittiä: maatie, joka on ilmaista; meritie, joka maksaa 100 puntaa tai on ilmainen kahden askeleen verran; ja lentoreitti, joka maksaa 300 puntaa.

Pelaajat aloittavat pelin Tangerista tai Kairossa ja heillä on 300 puntaa alkupääomaa. He pyrkivät löytämään erityisen jalokiven, Afrikan tähden ja viemään sen turvaan jompaankumpaan aloituskaupunkiin. Pelilaudalla on 30 kiekkoa, jotka sijoitetaan punaisiin ympyröihin. Kiekoista yksi on Afrikan tähti ja lopuissa on erilaisia jalokiviä ja muita objekteja, kuten rosvoja ja hevosenkenkiä. Jalokivillä voi ansaita lisärahaa, mutta rosvo vie kaikki pelaajan rahat.

Pelin sääntöjä on päivitetty vuosien varrella. Alun perin, jos pelaaja menetti kaikki rahansa, hän joutui lainaamaan rahaa muilta pelaajilta tai jäi jumiin saarelle loppupeliksi. Vuoden 2005 sääntömuutoksessa tämä kohta korjattiin siten, että rahaton pelaaja voi liikkua meritse kaksi askelta kerrallaan, noppaa heittämättä. Tämä vanha sääntö on kuitenkin jättänyt nostalgisen jäljen monille pelaajille. Voiton varmistamiseksi pelaajan on löydettävä Afrikan tähti ja vietävä se jompaankumpaan aloituskaupunkiin. Jos toinen pelaaja löytää hevosenkengän tämän jälkeen, hänellä on mahdollisuus saavuttaa voitto ennen Afrikan tähden löytänyttä pelaajaa.

Pelin tiedot

Julkaisuvuosi: 1951
Tila: Julkaistu
Lisenssi: kaupallinen
Kehittäjä: Kari Mannerla
Julkaisija: Tilgmann
Teemat:
Genret:
Mikäli olet pelin kehittäjä, ota yhteyttä ylläpitoon, niin voimme lisätä käyttäjätilillesi yksityiset muokkausoikeudet.