SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

BatMUD

1990

Kuvaus

BatMUD on keskiaikaiseen fantasiaan pohjautuva MUD-peli, joka on toiminut vuodesta 1990 lähtien. Peli, jonka juuret ovat Suomessa, on perustanut ja ylläpitää voittoa tavoittelematon järjestö, Balanced Alternative Techniques ry, joka rekisteröitiin virallisesti Helsingissä vuonna 1994. Pelin alusta lähtien BatMUD on houkutellut suuren pelaajakunnan; vuoteen 2006 mennessä peliä oli pelannut yli 100 000 pelaajaa. Vuonna 2008 pelillä oli yli 30 000 tilausta, ja tämä luku pysyi samana vuoden 2011 loppuun asti, mikä osoittaa pelin suosion pysyneen vakiona.

BatMUD oli yksi ensimmäisistä LPMudeista ja se on ollut käytössä lähes katkeamatta 14. huhtikuuta 1990 alkaen. Pelin loivat alun perin Jaf-niminen velho ja useat vapaaehtoiset koodaajat. Pelin nimi tulee alkuperäisen palvelimen nimestä, batman.cs.hut.fi, ja sen jälkeen peli on siirtynyt useita kertoja. Vuodesta 2007 vuoteen 2021 pelin pääpalvelimet sijaitsivat Nebulan kahdessa datakeskuksessa Helsingissä. Vuonna 2021 BatMUD siirtyi Ficolon The Air -datakeskukseen Vantaalla.

BatMUD on jatkuvasti kehittyvä internet-yhteisö, mikä tekee siitä haastavan ja viihdyttävän niin uusille kuin vanhoillekin pelaajille. Monipuolisten ominaisuuksiensa vuoksi BatMUD voi olla uusille pelaajille aluksi hieman ylivoimainen. Peli on saanut tunnustusta monipuolisuudestaan, kuten Pelit-lehden arvostelussa, jossa se sai yli 90/100 pistettä.

Vuonna 2004 B.A.T. ry haki BatMUD-tavaramerkkiä, ja Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirasto rekisteröi sen 5. huhtikuuta 2005. Peli on myös ollut tutkimuskohteena useissa akateemisissa töissä, kuten Jussi Huhtalan 91-sivuisessa pro gradu -tutkielmassa Lapin yliopistosta, joka käsittelee tekoälyä tekstipohjaisissa tietokonepeleissä. Vuonna 2007 julkaistiin toinen pro gradu -tutkielma Jyväskylän yliopistossa, joka keskittyi virtuaalisiin lahjoihin BatMUDin yhteisössä.

Vaikka suurin osa pelaajista on Suomesta, peliä pelataan englanniksi, mikä mahdollistaa laajan kansainvälisen pelaajakunnan. Pelissä on monenlaisia rotuja ja pelaajien välinen taistelu on sallittua, mutta sitä valvotaan. Pelissä on aktiivinen virtuaalitalous, jossa pelaajat voivat käydä kauppaa harvinaisilla esineillä ja palveluksilla pelin sisäisellä valuutalla. Oikean rahan käyttö hahmojen tai varusteiden ostamiseen on kielletty.

BatMUD on muodostanut yhden varhaisimmista virtuaaliyhteisöistä internetissä. Yhteisön merkittävyyden tekee aktiivinen osallistuminen ja toiminta. Ympäri maailmaa järjestetään useita tapahtumia ja kokoontumisia, kuten Yhdysvalloissa Indianassa järjestetty Campcon, joka vuonna 2009 pidettiin jo 11. kertaa peräkkäin. Samankaltaisia tapahtumia järjestetään

vuosittain myös Euroopassa ja Skandinaviassa. Pelin suosio on hieman laskenut uusien massiivisten moninpelien myötä, mutta BatMUD on edelleen yksi suurimmista perinteisistä MUD-peleistä, jossa on noin sata samanaikaista pelaajaa.

BatMUD lataussivu
Freeware

Pelin tiedot

Julkaisuvuosi: 1990
Tila: Julkaistu
Lisenssi: ilmaispeli
Kehittäjä:
Julkaisija:
Teemat: fantasia
Genret: roolipeli
Mikäli olet pelin kehittäjä, ota yhteyttä ylläpitoon, niin voimme lisätä käyttäjätilillesi yksityiset muokkausoikeudet.