SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Liero, Joosa Riekkinen, MetsänEläimet (1998) kansikuva

Liero

1998
MS DOS

Kuvaus

Liero on suomalaisen ohjelmoijan Joosa Riekkisen kehittämä MS-DOS-peli, joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1998. Liero muistuttaa Worms-peliä, mutta toimii reaaliajassa. Alkuperäisen idean Liero sai aikaisemmasta MoleZ-pelistä ja on itsekin toiminut innoituksena myöhemmille peleille, kuten Soldat ja Noita.

Pelissä kaksi matoa taistelevat kuolemaan asti kaksiulotteisessa kartassa. Pelaaja valitsee viisi asetta yhteensä 40 vaihtoehdosta. Kartan maastoa voi kaivaa tai tuhota räjäytyksillä, lukuun ottamatta tuhoutumatonta kalliota. Lisäksi pelaajilla on ninja-köysi, jonka avulla voi liikkua nopeammin kartassa. Tämä köysi toimii kuin lenkkihaavi ja voi tarttua myös vastustajaan.

Pelaamisen aikana kestopisteitä voi kerätä ja aseita vaihtaa löytämällä bonuksia. Liero eroaa useimmista sivulta pelattavista räiskinnöissä siinä, että aseilla on rajattomasti ammuksia. Aseiden tehokkuus riippuu niiden lataus- ja ammuntanopeudesta. Pelissä voi olla erilaisia pelimuotoja, kuten deathmatch, hippa tai lipunryöstö. Peliä voi pelata joko yksin tekoälyä vastaan tai kahden pelaajan split screen -tilassa.

Alkuperäinen Liero sai viimeisimmän päivityksensä versiona 1.33 vuonna 1999. Sen jälkeen pelin kehitys katkesi, kun Riekkinen menetti pelin Pascal-lähdekoodin kovalevyrikon vuoksi. Huolimatta tästä, yhteisö on tuottanut useita versioita pelistä Riekkisen hyväksynnällä. Vuonna 2009 alkuperäinen Liero yhdistettiin OpenLiero-projektin kanssa ja uudet versiot julkaistaan nykyisin nimellä Gliptic. Liero on lisensoitu WTFPL-lisenssillä ja sen viimeisin versio 1.36 (latauspainike) julkaistiin vuonna 2013. Tämä versio toimii useimmissa käyttöjärjestelmissä, mutta ei tue verkkopelaamista.

Liero lataussivu
Latauslinkki versioille 1.33 ja 1.36
Lataussivulle
www.liero.be
Freeware
Liero lataussivu
1.36-version forkista kehitetty SDL2-versio 1.40
Lataussivulle
github.com
Freeware
Liero lataussivu
Selaimen yli pelattava versio
Lataussivulle
www.webliero.com
Freeware

Pelin tiedot

Julkaisuvuosi: 1998
Tila: Julkaistu
Lisenssi: ilmaispeli
Kehittäjä: Joosa Riekkinen, MetsänEläimet
Julkaisija: MetsänEläimet
Teemat: taistelu
Genret: toiminta
Pelaajat: yksinpeli, lokaali moninpeli, online-moninpeli
Mikäli olet pelin kehittäjä, ota yhteyttä ylläpitoon, niin voimme lisätä käyttäjätilillesi yksityiset muokkausoikeudet.