SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Max Payne, Remedy Entertainment (2001) kansikuva

Max Payne

2001

Kuvaus

Max Payne sijoittuu synkkään neo-noir-maailmaan, jossa entinen NYPD:n etsivä Max Payne selvittää perheensä murhaa samalla tutkien mystistä uutta suunnitteluhuume Valkyriä. Tarina kerrotaan graafisten novellipaneelien ja ääninäyttelyn kautta, mikä tuo esille pelin vahvan tarinankerronnan. Peli ammentaa inspiraationsa kovaksikeitetyistä etsiväromaaneista ja sisältää viittauksia muinaiseen pohjoismaiseen mytologiaan. Max Payne tunnetaan erityisesti sen innovatiivisesta ajanhidastusominaisuudesta eli bullet-time-efektistä, joka mahdollistaa pelaajalle aseen luotien väistelyn hidastetussa ajassa, antaen aikaa suunnitella toimia tulitaistelun aikana.

Max Payne keräsi kiitosta kriitikoilta erityisesti sen jännittävän toiminnan ja film noir -vaikutteisen tarinankerronnan ansiosta, vaikkakin jotkut arvostelijat kritisoivat pelin lineaarista tasosuunnittelua ja lyhyttä kestoa. Pelin myynti ylsi neljään miljoonaan kappaleeseen ja se on saanut laajaa tunnustusta yhtenä kaikkien aikojen parhaista peleistä. Max Payne voitti useita palkintoja, mukaan lukien BAFTA-palkinnon vuoden 2001 parhaasta PC-pelistä. Sen menestys johti Max Payne -pelisarjan luomiseen, johon kuuluu kaksi jatko-osaa. Pelin tarinaan perustuva elokuva julkaistiin lokakuussa 2008, ja vuonna 2022 ilmoitettiin, että Remedy kehittää ja Rockstar julkaisee remasteroidut versiot Max Payne -peleistä PlayStation 5:lle, Windowsille ja Xbox Series X/S:lle.

Pelissä pelaaja ohjaa Max Paynea, joka käyttää hyväkseen bullet time -mekaniikkaa tulitaisteluissa. Pelaaja alkaa pelin 9mm Beretta-pistoolilla, mutta pelin edetessä saataville tulee lisää aseita. Vihollisten tekoäly perustuu käsikirjoitettuihin komentoihin, ja pelaajan edetessä tehtävissä hän kohtaa erilaisia haasteita, kuten pulmanratkaisua ja tasohyppelyä. Pelin eri vaikeustasot tuovat lisähaasteita, kuten rajallisen määrän tallennuksia luvussa tai aikarajan luvun läpäisemiseen.

Max Payne seikkailee läpi New Yorkin alamaailman paljastaen laajan salaliiton, joka kietoutuu Valkyr-huumeen ympärille. Hän kohtaa matkallaan monia vastustajia, kuten mafian alaisia ja palkkamurhaajia, sekä paljastaa Valkyrin olevan osa suurempaa sotilaskokeilua. Tarina syvenee, kun Max yhdistää perheensä murhan Valkyr-huumeeseen ja joutuu kohtaamaan henkilökohtaisia demoneitaan matkallaan oikeudenmukaisuuteen.

Modernilla käyttöjärjestelmällä (esim. Windows 10) pelatessa suositellaan Complete FixPack, jotta framerate ja äänet toimivat kunnolla (voi vaatia myös pelin detailien säätämistä):
Complete FixPack Steamissa

Max Payne Steamissa
Steam-sivulle
store.steampowered.com
9,99€
Max Payne lataussivu
Latauslinkki
Lataussivulle
archive.org
Demo

Pelin tiedot

Julkaisupäivä: 2001-07-24
Tila: Julkaistu
Lisenssi: kaupallinen
Kehittäjä: Remedy Entertainment
Julkaisija: Rockstar Games
Teemat: rikos
Genret: toiminta
Pelaajat: yksinpeli

Järjestelmävaatimukset:
Microsoft® Windows® 2000/XP
450MHz AMD / Intel Prosessori
96 Mt RAM-muistia
16Mt Direct3D-yhteensopiva näytönohjain
DirectX Version: DirectX 8.0
830 Mt kiintolevytilaa täydelle asennukselle, 530 Mt minimiasennukselle
DirectSound yhteensopiva äänikortti
Mikäli olet pelin kehittäjä, ota yhteyttä ylläpitoon, niin voimme lisätä käyttäjätilillesi yksityiset muokkausoikeudet.