SGH kun on latauslinkkien varassa, niin mietin että mahtaako joku kerätä noista tiedostoista yhtenäistä arkistoa? Nythän kaikki on ympäri nettiä ja/tai pelkän Archive.orgin varassa. Archivessakin on valtaosa vanhemmasta sisällöstä muutaman käyttäjätilin varassa.
Aloin vertailemaan Apajalistan tiedostoja SGH:n muihin latauslinkkeihin ja lataamaan niitä muita tarvittaessa talteen.
Ajatuksena olisi saada joskus kattava paketti kaikista ennen vuotta 2006 julkaistuista kotimaisista Commodore/Amiga/PC-peleistä (Apajalista yltää vuoteen 2005) ja jakaa sitä mahdollisimman laajasti.
Käytän tiedostojen kansioina samoja nimiä mitä SGH:n csv-dumpissa, eli jos SGH haluaa noita joskus hostata, niin sieltä löytyisi sitten.
Vai ovatko jo tallessa ja menee taas turha työ hukkaan? 😀
edit: Sieltä: https://tiedostot.apajalista.net/
Jep, tämä on kyllä ollut mielessä, että pitäisi tehdä, mutta ei ole ollut aikaa ja ehkä sitten myöskään niin paljon intoa itsellä alkaa kasaamaan. Tosi hyvä, jos ne saadaan talteen jonnekin.
SGH:n puolella on myöskin kaistarajoitukset sen verta tiukkoja, ettei tätä kautta suoraan pystyisi hostaamaan niitä. En ole oikein varma, että mikä se oikea keino siihen olisi. 🤔
Mutta joo, erittäin suuri peukku ylös, jos imuroit arkistoon noita juttuja. Tämä on kovasti kuumotellut, että ei välttämättä kohta koko archive.orgia ole olemassakaan.
Jaa onko tullut jotain uutta Archive.orgin suhteen? Se vähän jo säikäytti, kun palvelu oli jonkin aikaa pois käytöstä hakkeroinnin ja palvelunestohyökkäysten takia.
Ei hostaaminen sinänsä välttämätöntä ole, kunhan pitää huolen että latauslinkit toimii. Ei ainakaan vielä ole tullut kuolleita linkkejä vastaan.
Aika iso projekti tämäkin on, vaikka kriteereihini mahtuu vain noin tuhannen nimikettä peliarkistosta ja niistäkin osa on vallan kadoksissa. Kerään siis vain PC:n ja mikrotietokoneiden pelit, en esim. selain- tai mobiilipelejä.
Joku muu toivottavasti ottaa joskus jonkun toisen osa-alueen hoitaakseen. Työ pysyisi kohtuullisena per henki jos saisi muitakin innostumaan.
Ei siis mitään uutta kun omia spekulointeja vain. Siihen tahtiin menee juttuja nurin nykyään, että eihän se oo ku joku Disney vaan keksii, että archive ryöstää niiden rahoja, niin sieltähän alkaa tavarat katoaan. 😀
Noh, toivottavasti ei. Mutta aina parempi jos ei oo kaikki munat yhessä korissa.
Toinen juttu on muuten mobiilipelit, kun helposti puolet Google Play ja App Store -linkeistä mitä tulee vastaan ei vaan toimi enää. Eipä ne apk:t yleensä kauhean isoja ole, että nekin voisi jostain lähteistä mahollisesti kaivaa ja pistää talteen.
Nyt alkaisi olla <= 2005 pelit itsellä tallessa joko yksittäin tai eri kokoelmissa. Työtä kuitenkin vielä riittää niiden järjestelyssä ja myöhemmin eri versioiden metsästämisessä.
Eli siis kaikki täällä listatut Amiga, Atari, Commodore, Commodore 16, DOS, Linux, macOS, MSX, Oric-1, Sharp MZ, Vectrex, VIC-20, Windows, ZX Spectrum tiedostot löytyy joissa linkki, vuoteen 2005 asti.
Ja tarkennuksena vielä, että tarkistin linkin joka oli csv-dumpissa + kaikki mitä Apajalistasta löytyy. Eli jotain versiopuutteita voi olla jos on useampi versio linkattu tänne.
Haasteita toi myös se kun joissain peleissä ei ole vuosilukua tai alustaa ollenkaan, joissain taas jokin muu alusta ensimmäisenä kuin nuo listatut, dumpissa kun näkyy vain se mikä ekana.
Taidan ottaa vielä 2006-2009 pelit mukaan kun ei niitä ole kuin noin sata riviä lisää, niin on sitten sekin vuosikymmen kokonaan tallessa.
edit: tallessa on
Kokoelman jakamisen suhteen mietin että koska kokoelma elää sitä mukaa kun uutta tavaraa löytyy, voisi vanhan liiton tiedostopalvelin olisi ainakin alkuun parempi kuin yksittäinen iso paketti jossain Archivessa.orgissa. Sitä voisi sitten halukkaat latailla yksittäin tai peilata rsyncilla. En tiedä viitsiikö täysin avoimeksi rsyncia laittaa ettei botit ja hakkerit lataile kaistan täydeltä. En tosin tiedä onko se ongelma, gettailee ne yksittäisiä tiedostoja joka tapauksessa jos ja kun http(s):n pitää kaikille avoimena.
Siellä ne nyt olisi. Olipahan kliksuttelua kerrakseen.
DOS ja Windows -pelejä jäi kahdentamatta jos pelistä on molemmat versiot olemassa, joten jos peliä ei löydy DOS-kansiosta niin kurkkaa Windows-kansiota, tai toisin päin.
Hienoa duunia kyl!
Pitää koettaa miettiä, että miten nämä saisi näppärästi linkitettyä tänne, jos se oli siis ajatuksena. 🙂
Tietokantaan batchailu itessään on jo vähän sekavaa, mutta lisäksi ne pitäisi saada serialisoitua taulukkoon, ilman että kaikki menee sököks.
Pitääpä tutkailla.
Ajatuksena oli lähinnä että ovat tallessa jos latauslinkit katoaa, mutta saa nuo linkatakin jos haluat.
Hakemistojen nimet pitäisi olla samat. "TCP/IP peli" kauttaviiva oli jo tiedostojärjestelmälle liikaa joten korvasin sen välilyönnillä.
Jos joku haluaa joskus keräillä setin <2010 konsoli, web, mobiili yms. peleistä, niin voin nekin lisätä sitten tuonne, jos siis ovat vapaasti levitettävissä. Minulle nuo ei ole niin tuttuja kun ei ole tullut niitä harrastettua, joten en tiedä niiden formaateista mitään.
edit: linkkaamisen suhteen tuo monialustaisuuskin taitaa tuoda ongelmia. Kun pelin tiedosto voi olla useammalla alustalla tallessa tai sitten vain osalla niistä.
Ehkä mieluummin jokin yleismaininta johonkin että sieltäkin voi kurkata, jos on alle 2010 peleistä kyse mainituilla alustoilla?
Jep, tämä vaatii vähän käsin säätämistä, mutta kunhan saa ID:t ja urlit kohtaamaan, niin hyvä tulee. 😀
Kasailen tänne listan, että missä on paketit arkistossa.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1GUVgiIkamVsIkYLx85tL8B7SinEedimT8G3kYggf9jU/edit?usp=sharing
https://tiedostot.apajalista.net/SGH/DOS/%EF%BB%BF5%20Balls%20in%20Line/
tässä oli muuten aika kiinnostava urli 😁
Hyvä, tässähän löytyy samalla hieman tuplia.
https://tiedostot.apajalista.net/SGH/DOS/Titanic the Legend/
https://tiedostot.apajalista.net/SGH/DOS/Titanic: The Legend/
Tämä oli näköjään kahteen kertaan sgh:ssa ja tuolla tiedostoissa.
Nämäkin on vähän kyseenalaista, että pitääkö olla eri pelejä, mutta katotaan.
https://suomigamehub.com/pelit/bouldermania/
https://suomigamehub.com/pelit/bouldermania-gold-edition/
Four Winds Mahjong oli myös kahdesti.
Sitten tämä kiinnosti...
https://tiedostot.apajalista.net/SGH/DOS/Nopeustesti/
Kun siinä on paketti DOSille, mutta SGH:sta löytyy vain Nopeustesti Windowsille. Yleensä jos on eri käyttöjärjestelmä, niin se viittaa eri peliin, mutta en sitten tiedä.
Tätä en myöskään löytänyt SGH:sta
https://tiedostot.apajalista.net/SGH/DOS/Pets/
Tämä pitää myös tarkistaa, että mikä peli kyseessä
https://tiedostot.apajalista.net/SGH/DOS/Pokeri(1)/
Ja onko tämä
https://tiedostot.apajalista.net/SGH/Windows/Jewels/
Sama kuin jompi kumpi näistä?
https://suomigamehub.com/pelit/jewels/
https://suomigamehub.com/pelit/jewels-2/
Oliko tämä eri kuin LIMA?
https://tiedostot.apajalista.net/SGH/Windows/Lima (Slimebounce)/
Okei, päivitin 820 linkkiä noihin peleihin. Jotain SAATTAA 😀 olla väärin, mutta sokkotestillä vaikuttais hyvältä.
E: Muutamia löyty, kumman helposti kyllä, tietokannasta näky, että sellasiin oli tullu linkkejä, missä niitä ei ennen ollut. Tämmöstä se on käsipelillä, mutta pitää päivitellä sitten jos on vääriä. 😬
Hyvin näyttää linkit peleissä toimivan vaikka onkin vähän häröjä urleja mitä muutamaa erikoismerkillistä koitin. 🙂
Siivoilinpa vähän noita.
Titanic the Legend pois.
Titanic: The Legend jäi.
Nopeustesti on Windowsille. Lipsahtanut minulla väärään kansioon, siirretty.
Pets on sama kuin Pets Petoeläin Rex. Olisiko jo aiemmin siivottu pois. Poistin Pets.
Pokeri(1) näyttäisi olevan https://suomigamehub.com/pelit/pokeri/
Pokeri on https://suomigamehub.com/pelit/pokeri-1990/
https://suomigamehub.com/pelit/jewels/ on oikea, jewels2 näyttäisi olevan mobiilipeli.
LIMA on joo tuo Lima (Slimebounce). Noissahan oli vähän häröilyä kun pelin ja tekijän nimet ovat vaihtuneet ja ne oli välillä moneen kertaan täällä.
Lisäsin linkit muihin paitsi tuohon LIMA:an kun sitä en voi näköjään muokata.
Ainakin "Tetris -97 x-mas edition" ja "Cube" ovat sellaisia "kadonneita pelejä" joihin sain tiedostot juuri hommattua mutta en vielä ehtinyt tänne asti linkittämään. Mutta ovat näemmä linkittyneet ihan oikein.
Voisikos tuohon Pelit -näkymään saada järjestysvaihtoehdoksi viimeksi lisätyt uudet kohteet ja viimeksi lisätyt latauslinkit? Tarkan haun listauksessa ei ole myöskään mitään järjestystä.
Tai olisiko muita hyviä idiksiä miten pysyisin paremmin muutoksista kartalla, että pysyy tuo latausjuttu ajantasaisena? RSS feedi?
Hmm, joo, toi järjestely on muutenkin toiminut vähän miten sattuu. Se leviää todella helposti käsiin, alkaa tulla kymmeniä eri tapoja miten järjestellä ja filteröidä niin oon koettanu vähän odotella, jos tulis joku älynväläys, että miten se kannattaa tehdä. 😀
Ja sitten jos tekee jonkin systeemin oikein perusteellisesti, niin sekin on aika pitkä projekti. Siis voin kyllä kehitellä siihen jotain, mutta ois kiva, ku olis edes joku esimerkki, että miten se kannattaa tehdä. Monesti järjestelyt ja filtterit on melko kauheita käyttää.
Tuleeko mieleen mitään sivustoa, jossa orderingin ja filttereiden käyttö on tosi vaivatonta?
Ei nyt yhtäkkiä tule mitään mieleen. Se on aina vähän ongelma jos sivulla näytetään vain muutama kymmenen nimikettä kerrallaan. Itse tykkään tiiviimmästä taulukkonäkymästä jonka järjestystä voi muuttaa otsikkoriviä klikkailemalla, mutta toiselle sellainen voi aiheuttaa informaatioähkyä. Tyyliin Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Index_of_DOS_games_(B)
Tuossa tarkassa haussa on sinänsä ihan hyvät filtterit. Huono puoli on että jos jäi jokin kenttä laittamatta niin tarvii aloittaa alusta, ellei sitten haxoroi suoraan urlista käsin. 😀
Kokeilin ladata...
https://tiedostot.apajalista.net/SGH/DOS/Elite%20Fighters/
Mutta se antaa...
403 Forbidden
nginx/1.20.1
Säädin ryhmäoikeuksia niin pitäisi nyt toimia.
Toimii!
Sain sähköpostiini uudemman version Hurvanasta.
https://archive.org/details/hurvana-317
Tämä on siis ilmainen 10-vuotisjuhlaversio ja toimii myös moderneilla koneilla. Testailin pikaisesti ja hyvin lähti käyntiin.
Skannailen latauskansion ajoittain ClamAV-virustorjunnalla ja nyt se raportoi:
sgh/Windows/Chest/chest_by_elite_ninjas_inc.zip:
Win.Trojan.Killfiles-628 FOUND
Virustotalin mukaan monet nimekkäämmät skannerit jättävät kuitenkin sen tunnistamatta.
https://www.virustotal.com/gui/file/0a89e7d851cde8def035190f240282da5f5bdd5919870b140e3956c00c94795f/detection
En oikein tiedä mikä olisi järkevä politiikka tällaisille. En tuota haluaisi poistaakaan, kun on mahdollisesti väärä hälyytys.
Lisäsin pelin latauskansioon tekstitiedoston aiheesta, joten pelin lataaja voi tehdä omat riskiarvionsa.
Yleisesti ottaen suosittelen virtuaalikoneita ja emulaattoreita netistä löytyneiden pelien suorittamiseen.
SGH:n ylläpitäjä voisi linjata, että jättääkö pelin sivulle latauslinkin näkyviin, tai lisääkö varoituksen sinnekin tms?
Tuo on vähän vaikea aihe, mutta olen kallistumassa sille kannalle, että ei poisteta, vaan laitetaan joku varoituskolmio latauslinkkien yhteyteen, josta sitten voi vaikka päästä ohjeisiin, että miten pelejä voi testata esim. Windowsissa Sandboxissa ja mahdollisesti muille käyttöjärjestelmille jotain, mistä en ole tietoinen.
Pitää vain toteuttaa tuo jossain kohtaa tässä.
Voisi olla jokin tällainen viesti:
Varoitus:
Vaikka monet sivustot tarkistavatkin itse ohjelmistopaketit, on hyvä pitää mielessä, että joskus voi esiintyä niin sanottuja "false positive" -ilmoituksia tai jopa todellisia uhkia, kuten viruksia tai haittaohjelmia. Varmista tiedostojen turvallisuus ennen niiden avaamista tai asentamista. Klikkaamalla kolmiota, saat ohjeet tiedostojen avaamisesta koneellasi turvallisessa ympäristössä.
Ja se voisi johtaa jotakuinkin tällaisiin ohjeisiin:
https://suomigamehub.com/ohjeet-pelien-testaamiseen-eristetyssa-ymparistossa-sandbox/
Näistä saa antaa palautetta. 🙂
EDIT: Täällä vaikka näkee nyt käytännössä, miten tuo toimii.
https://suomigamehub.com/pelit/liero/