SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Blender 4.0 tuo parannuksia renderointiin, luontityökaluihin ja laajentaa luomisen vapautta

Blender 4.0:n uudessa Principled BSDF -mallissa on panostettu energiatehokkuuteen, tehokkuuteen ja joustavuuteen. Uusi malli tarjoaa kauniita oletusasetuksia ja sen kerrosten järjestystä on muutettu joustavamman sekoittamisen mahdollistamiseksi. Pintakerroksen sijoittaminen kaikkien peruskerrosten, mukaan lukien emissiokerroksen, päälle mahdollistaa esimerkiksi emissiivisten tekstuurien simuloimisen lasin takana.

Principled BSDF:ssä on myös uusi Sheen-kerros, joka käyttää uutta mikrokuitumallia ja sijoittuu kaikkien kerrosten päälle. Sheenin painoa, karheutta ja sävyä voidaan säätää, mikä mahdollistaa sen käytön esimerkiksi pölyn simuloimisessa eri materiaaleilla.

Blender 4.0:ssa on muitakin uusia Principled BSDF -ominaisuuksia, kuten uusi kiiltävä BSDF anisotropian hallinnalla, uusi alipinnan mittakaavan syöttö, reuna-sävytys metallipinnoilla ja uudet sävytys- ja IOR-tason syötöt heijastuksille.

Värinhallinnassa uusi AgX-näkymämuunnos tarjoaa parempaa värien käsittelyä ylivalottuneissa alueissa verrattuna Filmiciin. Tämä näkyy esimerkiksi kirkkaiden värien siirtymisessä valkoiseen, mikä vastaa todellisten kameroiden käyttäytymistä.

Blender 4.0:ssa on myös parannettu Voronoi-tekstuuri, joka tukee nyt fraktaalimelua ja tarjoaa rajattomia proseduraalisia yksityiskohtia yhdessä tekstuurissa. Tekstuuriin on lisätty kolme uutta syöttöä: yksityiskohtien määrä, karheus ja laajuus.

Valaistuksen osalta kaikki valot ovat nyt energiatehokkaampia ja niissä on uusia syöttöjä Noise-tekstuuriin. Lisäksi on parannettu suorituskykyä suurten mallien latauksessa ja tuotu uusia ominaisuuksia hiusten BSDF:ään.

Geometry Nodes -työkalut voidaan nyt käyttää tavallisten operaattoreiden tavoin Node Toolsin kautta, mikä laajentaa Blenderin räätälöinti- ja muokkausmahdollisuuksia ilman Python-osaamisen tarvetta.

Mallinnuksessa on tehty useita parannuksia napautuksen käyttöliittymään ja toiminnallisuuteen, kuten uusia napsautusvaihtoehtoja ja dynaamisesti muuttuva kursori, joka näyttää käytössä olevan napsautustyypin.

Blender 4.0 sisältää myös parannuksia hakutoimintoon, joka helpottaa halutun löytämistä. Kaikissa Lisää-valikoissa voi nyt hakea kirjoittamalla, nopeuttaen työnkulkua merkittävästi.

Käyttöliittymässä on tehty useita parannuksia, kuten uusi Inter-fontti ja parannettu tekstien renderöinti. Uusi pikavalikko Shift+A mahdollistaa nopean pääsyn muokkausvalikoihin ja valikkokohtaisen haun voi aktivoida välilyönnillä.

Lisäksi Blender 4.0 tuo mukanaan lukuisia muita parannuksia, kuten uusia työkaluja animaatioon ja rigaukseen, parannettu käyttökokemus EEVEE:ssä ja Viewportissa, sekä laajennuksia import/export-toimintoihin.

Lue lisää ja lataa Blender 4.0 ilmaiseksi Blenderin sivuilta:
https://www.blender.org/download/releases/4-0/

Keskustelu

Aloita uusi keskustelu