SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

Epicin ja Googlen oikeudenkäynnin tuomio: voitto kehittäjille ja kuluttajille

Epicin ja Googlen välisessä oikeudenkäynnissä annettiin 11. joulukuuta 2023 merkittävä tuomio. Tuomion mukaan Googlen sovelluskaupan toimintatavat ovat lainvastaisia ja ne hyväksikäyttävät monopoliasemaa. Tämä päätös on nähty merkittävänä voittona sovelluskehittäjille ja kuluttajille maailmanlaajuisesti.

Oikeudenkäynnissä paljastui, että Google on käyttänyt miljardeja dollareita estääkseen vaihtoehtoisten sovelluskauppojen kehityksen. Yhtiö maksoi kehittäjiä luopumaan omista kauppapaikoistaan ja suoraan jakelusta. Lisäksi Google teki houkuttelevia sopimuksia laitevalmistajien kanssa kilpailevien sovelluskauppojen sulkemiseksi pois.

Näiden toimien tarkoituksena oli varmistaa Googlen ylivoimainen asema ainoana sovelluskauppana Android-järjestelmässä. Yli 95% Android-sovelluksista jaetaan Google Playn kautta.

Google on perinyt kehittäjiltä 30%:n veroa, koska he ovat estäneet kilpailijoiden nousun tarjoamasta parempia ehtoja. Oikeudessa Google johtajat myönsivät, että 26%:n tarjous kolmannen osapuolen maksuvaihtoehdoista on vain näennäinen valinta kehittäjille.

Epic Gamesin perustaja Tim Sweeney GDC 2023:ssa.

Todistusaineisto osoitti, että Google työntekijät ohjasivat tietoisesti arkaluontoiset keskustelut chat-palveluihin, joiden sisältö poistettaisiin pysyvästi.

Tässä tapauksessa esitetty todistusaineisto korostaa lainsäädännön ja sääntelyn kiireellistä tarvetta käsitellä Applen ja Googlen ylivallan ongelmia älypuhelimissa. Tähän liittyen on lupaavia lakialoitteita vireillä, kuten Digitaaliset Markkinat, Kilpailu ja Kuluttajalaki Isossa-Britanniassa ja Digitaaliset Markkinat -laki EU:ssa.

Oikeudenkäynnin merkitystä korostettiin kiittämällä oikeusistuinta sen kuulemisesta ja seuraavien toimenpiteiden odottamisesta, jotka korjaavat Googlen vuosikymmeniä jatkuneita kilpailua rajoittavia käytäntöjä.

Myös valamiehistöä kiitettiin heidän historiallisesta päätöksestään. Yli miljoona pelikehittäjää, jotka eivät voineet olla paikalla, lähettävät kiitoksensa.

Lue lisää Epic Gamesin sivuilta:
https://www.epicgames.com/site/en-US/news/epic-v-google-trial-verdict-a-win-for-all-developers

Keskustelu

Aloita uusi keskustelu