Parempaa suorituskykyä ja selkeämpi käyttöliittymä Godot 4.4:llä
3.3.2025
Godot 4.4 on julkaistu, ja se tuo mukanaan useita muutoksia, jotka vaikuttavat suorituskykyyn, käyttöliittymään ja kehitystyöhön eri alustoilla. Käyttökokemukseen vaikuttavat muun muassa nopeammat latausajat ja vähentynyt nykiminen. Muutokset koskevat myös ikkunanhallintaa ja skriptauksen hallintaa.
Godot käyttää nyt Jolt Physics -fysiikkamoottoria, joka on ollut käytössä erillisenä laajennuksena vuodesta 2022 lähtien. Se on nyt integroitu osaksi moottoria, ja sen käyttöönotto tapahtuu projektiasetuksista. Jolt on avoimen lähdekoodin fysiikkamoottori, jonka kehittäjä on osallistunut sen liittämiseen Godotiin. Ennen kuin se voidaan asettaa oletusvaihtoehdoksi, sen vakautta testataan käyttäjäpalautteen perusteella.
Editorin käyttöliittymään on tehty muutoksia, jotka vaikuttavat erityisesti niihin käyttäjiin, joilla on käytössään vain yksi näyttö. Godot suorittaa pelin omana prosessinaan editorin rinnalla, jotta resurssien jakamista voidaan vähentää ja estetään editorin kaatuminen pelin kaatuessa. Tämä on aiemmin estänyt peli-ikkunan upottamisen editoriin. Nyt tämä on mahdollista Linuxilla, Windowsilla ja Androidilla, mutta macOS:lle tarvitaan erillinen toteutus.
Editorissa on nyt mahdollista muokata käynnissä olevaa peliä suoraan. Käyttäjät voivat valita ja siirtää elementtejä pelimaailmassa editorin ollessa aktiivinen ja liikkua pelissä vapaasti ilman, että se keskeytyy.
Godot 4.4 sisältää uuden tavan käyttää ubershadereita, jotka on esikäännetty ladattaessa. Niitä käytetään väliaikaisena ratkaisuna, kunnes peliin saadaan käyttöön tarkemmin optimoituja shadereita. Tämä poistaa tilanteita, joissa ruudunpäivitys pysähtyy shaderin kääntämisen ajaksi.
3D-fysiikan käsittelyyn on lisätty interpolaatio, joka täydentää aiemmin käyttöön otettua 2D-interpolaatiota. Se synkronoi fysiikkalaskennan ja ruudunpäivitysnopeuden siten, että liike näyttää sulavammalta erityisesti näytöillä, joiden virkistystaajuus on korkea.
Android-editoria on kehitetty siten, että se voidaan käyttää XR-laitteilla. Ensimmäiset toiminnot on toteutettu OpenXR:n avulla, ja tuki on tällä hetkellä saatavilla Meta Quest 3-, Quest 3S- ja Quest Pro -laitteille.
Värien säätelyyn on lisätty uusi sävyjen hallintamenetelmä, joka on toteutettu samalla tavalla kuin Blenderissä. Sen tavoitteena on hallita kirkkaita alueita tarkemmin kuin aiemmin käytössä olleet menetelmät.
Skriptaukseen on lisätty tapa käyttää tyypitettyjä sanakirjoja. Tämä koskee Godotin ydinkoodia, GDScriptiä ja muita skriptauskieliä, jotka toimivat yhdessä Godotin sanakirjatyyppien kanssa. Editorissa avainarvoja voi nyt asettaa suoraan käyttöliittymästä.
♞
Lataa Godot 4.4 ilmaiseksi:
https://godotengine.org/download/windows/