SuomiGameHUB

Maailma tarvitsee pelejä

SAG-AFTRA ja Replica Studios sopivat AI-äänien käytöstä videopelien kehityksessä

SAG-AFTRA, yhdysvaltalainen näyttelijöiden ja esitystaiteilijoiden ammattiliitto, on solminut sopimuksen Replica Studiosin kanssa, joka mahdollistaa AI-tekniikkaa hyödyntävien digitaalisten äänien käytön videopelien kehityksessä. Sopimus tarjoaa pelistudioille uuden tavan hyödyntää tekoälyllä tuotettuja ääniä peleissään, samalla kun turvataan näyttelijöiden oikeudet ja mahdollisuudet neuvotella äänensä käytöstä.

Sopimuksen myötä näyttelijöillä on mahdollisuus kieltäytyä äänensä jatkuvasta käytöstä uusissa teoksissa, ja he voivat neuvotella ehtoja, joiden mukaisesti heidän ääniään voidaan käyttää. Tämä koskee sekä pelien esituotantoa että lopullista julkaisua.

Replica Studiosin ja SAG-AFTRA:n välinen sopimus tuli ilmi CES 2024 -tapahtumassa. Tämä uusi käytäntö antaa pelikehittäjille, myös AAA-luokan studioille, mahdollisuuden hyödyntää korkealaatuisia AI-ääniä, samalla kun näyttelijät voivat turvallisesti tutkia uusia työmahdollisuuksia digitaalisella rintamalla.

Tekoälyä hyödyntävien äänien käyttöä videopeleissä on keskusteltu laajasti. Alalla on ollut huolta siitä, miten tämä vaikuttaa perinteisten ääninäyttelijöiden työhön. Sopimus nähdäänkin askelena kohti tasapainoa tekoälyn mahdollisuuksien ja näyttelijöiden oikeuksien välillä.

Tällä hetkellä Embark-studion The Finals on esimerkki pelistä, joka käyttää kokonaan AI-tuotettuja ääniä. Näyttelijäkunnan keskuudessa on keskustelua siitä, kuinka yleiseksi AI-äänien käyttö voi tulevaisuudessa muodostua alalla.

Duncan Crabtree-Ireland, SAG-AFTRA:n kansallinen toimeenpaneva johtaja, korostaa sopimuksen merkitystä näyttelijöiden suostumuksen ja neuvotteluoikeuden turvaamisessa digitaalisten äänien käytössä. Sopimus kuvastaa liiton pyrkimystä pysyä teknologisen kehityksen kärjessä ja hallita siihen liittyviä riskejä.

Lue lisää GameDeveloper.comista:
https://www.gamedeveloper.com/business/sag-aftra-s-new-agreement-lets-game-devs-use-ai-voices

Keskustelu

Aloita uusi keskustelu